Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Credit Suisse.

Οι short sellers είχαν συγκεντρώσει bearish θέσεις αξίας άνω των 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών έως την Τρίτη, αφού η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε φόβους μετάδοσης και οδήγησε τις μετοχές σε πτώση, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Μεγάλα hedge funds, συμπεριλαμβανομένων των Marshall Wace και Odey Asset Management, αύξησαν τις θέσεις short κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως έδειξαν τα ρυθμιστικά αρχεία που είδε το Reuters και τα στοιχεία της Breakout Point.

Η ανοικτή πώληση περιλαμβάνει το δανεισμό μετοχών από έναν χρηματιστή για να τις πουλήσει, με την προσδοκία να τις αγοράσει πίσω σε χαμηλότερη τιμή για να αποκομίσει κέρδος, εξηγεί το Reuters.

Η Odey Asset Management και η Marshall Wace αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Marshall Wace κατείχε τον μεγαλύτερο γνωστοποιημένο αριθμό short θέσεων έναντι τραπεζών, έδειξαν τα δημόσια αρχεία από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πολωνία που ανέλυσε η Breakout Point. Στις τράπεζες περιλαμβάνονταν οι BAWAG, FinecoBank, Handelsbanken, CaixaBank, NatWest Group και PKO Bank Polski.

Οι Handelsbanken, Mediobanca, BNP Paribas, Credit Suisse, Close Brothers, Deutsche Bank ήταν μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που έκλεισαν την Τρίτη με το υψηλότερο ποσοστό μετοχών σε δανεισμό σε short sellers, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Οι 113 δανειστές που παρακολουθούνται από τους ερευνητές είδαν μια μέση αύξηση 5% των μετοχών που βρίσκονται σε δανεισμό μεταξύ 10 και 14 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα