Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνονται συνεχώς μέτρα με διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους με τους αρμόδιους να «κυνηγούν» τους ανεμβολίαστους.
«Θερίζει» η μετάλλαξη Δέλτα – Στο «στόχαστρο» οι ανεμβολίαστοι
«Από εδώ και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ», είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σημειώνεται πως εξετάζονται κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, τόνισε ο υπουργός. Στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ο υπουργός επεσήμανε ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3.000 κρούσματα.
Τα 3 σενάρια για τα κρούσματα
Για αυτήν ακριβώς την αύξηση μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Εξετάσαμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις και καταλήξαμε σε 3 διαφορετικούς αριθμούς», εξέφρασε στο MEGA, ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας πως έχουμε το ευμενές σενάριο, με 3.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.
«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000, ανάλογα με την ημέρα. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μάλιστα, εξήγησε πως αυτοί που θα νοσήσουν, είναι, κατά μεγάλο ποσοστό, οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι των οποίων το ανοσοποιητικό δεν «απάντησε» σωστά στον εμβολιασμό, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι με νόηση που θα είναι ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί.
Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, μιλάει για 4.000 κρούσματα. «Σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε ενώ είπε ότι τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από την ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».
Τέλος, «το κακό, το πολύ κακό σενάριο, το οποίο εύχομαι και υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, είναι η σοβαρή πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού και η μη εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλλονται. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, με την τελική δυναμική του κύματος- εφόσον εξελιχθεί έτσι- να είναι άγνωστη ακόμα», σχολίασε ξεκαθαρίζοντας πως και στα τρία σενάρια επικρατεί μετάλλαξη Δέλτα, απλά με διαφορετικό ρυθμό.
Σημειώνεται πως στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων στάθηκε για ακόμη μία φορά κατά την πρόσφατη ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. «Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων