Το θέμα της αξιοποίησης θυγατρικών του ομίλου Πειραιώς, έχει τεθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα φαίνεται ότι έχουν αποκρυσταλλωθεί κάποια σχέδια για την καλύτερη αξιοποίησή τους, αρχής γενομένης από την περίπτωση της Attica Group, του ναυτιλιακού ομίλου, που ελέγχεται μέσω της Strix Holdings, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού.

Συζητήσεις έγιναν και πέρυσι την άνοιξη (με εταιρείες της βόρειας Ευρώπης), συνεχίστηκαν σε προκαταρκτικό επίπεδο και το περασμένο φθινόπωρο (με κυπριακών συμφερόντων σχήματα), αλλά τώρα είναι προφανές ότι ο κύκλος των διερευνητικών συζητήσεων κάπου εδώ κλείνει και η εταιρεία κατά τα φαινόμενα σύντομα θα αλλάξει χέρια.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προερχόμενες από τραπεζικές πηγές, συζητήσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη με το ιταλικό γκρουπ της οικογένειας Γκριμάλντι, αλλά και με τον Έλληνα επιχειρηματία Μάριο Ηλιόπουλο, ενώ από χρηματιστηριακές πηγές εμπλέκεται και ένας όμιλος από τη βόρεια Ευρώπη, που και παλαιότερα προσπάθησε να εισέλθει στην ελληνική αγορά.

Άλλωστε, παραμένει αναξιοποίητο το δυναμικό της, οι υποχρεώσεις της είναι μεγάλες και το τελικό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο, παρά το γεγονός ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση σε πολλές διαδρομές και αγορές, ελέγχοντας τις θυγατρικές και τα αντίστοιχα σήματα τους, των Blue Star Ferries, Superfast Ferries και Hellenic Seaways.

Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκε στη χρήση του 2025 σε ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μη επαναλαμβανόμενα έξοδα 23,6 εκατ., ενώ στη χρήση 2024 είχαν καταγραφεί κέρδη 17,5 εκατ., τα οποία περιελάμβαναν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα 28,2 εκατ. καθώς και κέρδη 20,2 εκατ. από πώληση δραστηριότητας στο εξωτερικό. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 440,8 εκατ. από 501,5 εκατ. στις 31.12.2024, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 515,6 εκατ. ευρώ.

Χθες, σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Attica Group ανακοίνωσε ότι έλαβε από τον βασικό της μέτοχο, την «Strix Holdings LP» την ακόλουθη ενημέρωση:

«Εξετάζουμε διάφορα σενάρια και βρισκόμαστε σε προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με τη συμμετοχή μας στην Εταιρεία, χωρίς να έχει υπογραφεί καμία δεσμευτική συμφωνία συναλλαγής ούτε να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για να προβούμε σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα υλοποιηθεί, ούτε ως προς τους όρους ούτε ως προς τον χρόνο υλοποίησής της».

Μετάφραση: Δεν έχουν πέσει ακόμα οι υπογραφές – όταν πέσουν, θα σας το ανακοινώσουμε.

Διαβάστε ακόμη: