Τις μετοχικές ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου παρακολουθούν «διακριτικά» οι ελληνικές τράπεζες καθώς όπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους μέσω εξαγορών ή συνεργασιών εκτός Ελλάδος.

Η επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία και ο απεγκλωβισμός τους από τον έλεγχο του Δημοσίου μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, μετά τις σταθερές βάσεις που δημιουργούν εντός συνόρων για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ανοίγουν και τον δρόμο για την εκ νέου ανάπτυξη της παρουσίας τους εκτός Ελλάδος, με την Eurobank να κατέχει την ηγετική θέση.

«Θρυαλλίδα» νέου γύρου εξελίξεων ίσως αποτελέσει η πώληση του μεριδίου που κατέχουν στην Τράπεζα Κύπρου οι δύο βασικοί μέτοχοι της, CarVal Investors και Caius Capital, οι οποίοι μαζί κατέχουν το 15% της τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο μέτοχοι διόρισαν έναν σύμβουλο για να διερευνήσει τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους ως «πακέτο» με το κόστος του να ανέρχεται σε 358 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, ένας από τους πιθανούς αγοραστές θα μπορούσε να είναι η συστημική τράπεζα της Ελλάδας, η Alpha Bank. Πριν από περίπου 1-2 χρόνια, υπήρχαν φήμες για συνομιλίες μεταξύ του Ομίλου της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οποιοσδήποτε αγοραστής των συμμετοχών των δύο κεφαλαίων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συναλλαγή ως πρώτο βήμα για να έχει μεγαλύτερη έκθεση στην κυπριακή αγορά και τελικά να κάνει μια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της τράπεζας. Οι διαβουλεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε καμία συναλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Διαψεύδει η Alpha Bank

Πάντως σχεδόν αμέσως μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, η Alpha Bank διέψευσε ως “αναληθή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Alpha Holdings έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία Bank of Cyprus από υφισταμένους μετόχους της”.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του ανακοινωθέντος Στρατηγικού της Σχεδίου, η Alpha Holdings παρακολουθεί την αγορά για την αξιολόγηση επενδυτικών ευκαιριών και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική

Την ίδια σε στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια προσφορά της Eurobank προς τους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σημαντικά άνω του 55,3%.

Η Eurobank έχει λάβει τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 55,3%, αποκτώντας 228.253.661 μετοχές επί συνόλου 412.805.230 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 εκάστη, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η Eurobank κατείχε 29,20% της Ελληνικής Τράπεζας και απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ περίπου, δηλ. τιμήματος 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή αυτή η Eurobank απευθύνει τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά των μετοχών των υπολοίπων μετόχων.

Εμπόδιο στη διαδικασία εξαγοράς των μετοχών, πάντως, αποτελούν δύο μέτοχοι της Ελληνικής, η Δήμητρα Επενδυτική και το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ (Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας), οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά ποσοστό που υπερβαίνει το 27%.

Οι δύο μέτοχοι άσκησαν τον Μάιο, με διαφορά λίγων ημερών, προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να θεωρήσει συμβατή με τη νομοθεσία τη συμφωνία της Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των μετοχών τους.

Η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική, που θα φτάσει συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο που θα γίνει με μετρητά από μη κυπριακό τραπεζικό οργανισμό και ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα καταλήξει σε ιδιώτες μετόχους.

Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν αλληλοσυμπληρωματικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας και η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Eurobank, που αποσκοπεί μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Ως μεγαλομέτοχος, πλέον, της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, η Eurobank φιλοδοξεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα στην Κύπρο, μέσω της συνένωσης (συγχώνευσης ή απορρόφησης) Ελληνικής και Eurobank Cyprus.

Οι υπόλοιπες κινήσεις

Παράλληλα με τη Eurobank, η Alpha Bank ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας με την ιταλική UniCredit, την πρόθεση συγχώνευσης των θυγατρικών τους στη Ρουμανία έναντι τιμήματος περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη διατήρηση ποσοστού 9,9% στο νέο σχήμα.

Νωρίτερα το 2023 η Alpha Bank είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Orange Money Romania, η οποία περιλάμβανε τη μεταφορά στην Alpha Βank του συνολικού χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money στη Ρουμανία, καθώς και των ψηφιακών προϊόντων του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών και των εργαζομένων της εταιρίας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη παρουσία σε Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο, η οποία συμβάλλει στην καθαρή της κερδοφορία περίπου 5%, ενώ ο CEO Παύλος Μυλωνάς έχει αναφέρει ότι προτιμητέα επιλογή για την περαιτέρω επέκταση της ΕΤΕ στο εξωτερικό είναι συμφωνίες ή εξαγορές εταιρειών fintech.

H Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί αμελητέα παρουσία στην Ουκρανία με την JSC Piraeus Bank ICB, έχοντας αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αιγύπτου.

Διαβάστε ακόμη