Την πόρτα περίπου 60 διεθνών και Ελλήνων επενδυτών χτύπησαν  στο Ωδείο Αθηνών 17 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειµένου να τους «πείσουν» να χρηµατοδοτήσουν την ιδέα τους για να υλοποιήσουν τα επιχειρηµατικά τους σχέδια. «Θέλω να επεκταθώ στη Λατινική Αµερική και για αυτό επιδιώκω να σηκώσω τώρα κεφάλαια», επισήµανε στην «Κ» ένας από τους επίδοξους startuppers, λίγο πριν έρθει η σειρά του για να παρουσιάσει την εταιρεία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης Tech Tour South East 2024, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη χώρα µας και φιλοξενείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). «Υπάρχουν πάρα πολλοί ενεργοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Φέρνουµε σε επαφή τους επενδυτές µε τους επιχειρηµατίες διοργανώνοντας tech tours σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει στην «Κ» ο Γουίλιαµ Στίβενς, ιδρυτής του Tech Tour Europe. Οπως εξηγεί ο ίδιος, από τις πάνω από 120 αιτήσεις, οι επενδυτές επέλεξαν, έπειτα από αξιολόγηση, να δώσουν το εισιτήριο για το φετινό tech tour σε περίπου 30, εκ των οποίων οι µισές είναι από την Ελλάδα και οι υπόλοιπες από τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία κ.λπ. Αυτές βρέθηκαν στο ραντάρ µεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζονται κεφάλαια πολλών δισ.

Ανάµεσα σε αυτά διακρίνονται το κρατικό ταµείο του Αµπου Ντάµπι Mubadala, το οποίο έχει επενδύσει σε επενδυτικά κεφάλαια µε δραστηριότητα στη χώρα µας µέσα και από τη συµφωνία συνεπενδύσεων που έχει υπογράψει µε την ΕΑΤΕ, το Earlybird που διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 2,5 δισ. ευρώ, το ETF Partners µε έδρα το Λονδίνο, το EBRD Venture Capital, καθώς και το Aramco Ventures. Παράλληλα, νέες ευκαιρίες διερευνούν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως το αµερικανικό Almaz Capital, το γαλλικό private equity Eurazeo µε υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 35 δισ. ευρώ, καθώς και venture capitals που έχουν ήδη κάνει επενδύσεις σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως το βουλγαρικό Eleven Ventures, το LAUNCHUB Ventures κ.ά. Από τους συνολικά 60 επενδυτές, περίπου οι 35 είναι από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι από την Ελλάδα. Αυτοί έχουν βάλει στο µικροσκόπιό τους, µεταξύ άλλων, 17 ελληνικές startups, όπως τις: Triparound, Solmeyea, bespot, Centaur Analytics, Avisense. ai, Bookwatch.com, Feel Therapeutics, Circuits Integrated Hellas, Oliveex, Intelligg, Oramavr, Cometogether, Mood, EVO Human Performance, Finloup, Ηelvia Technologies, Clio Muse Tours.

Στην τελική ευθεία για να κλείσει άλλη µία επένδυση σε ελληνική εταιρεία τεχνολογίας βρίσκεται το ETF Partners, που έχει ήδη δώσει ψήφο εµπιστοσύνης σε δύο ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας, την Deep Sea Technologies, η οποία εξαγοράστηκε από την ιαπωνική Nabtesco, αλλά και την Hellas Direct. «∆εν θέλουµε και άλλες εταιρείες διανοµής ειδών σε λίγα λεπτά, θέλουµε πραγµατικές τεχνολογικές λύσεις», επισήµανε στην «Κ» ο Ροµπ Τζίνιζερ, εταίρος στο βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι «εκτός από τα κίνητρα που έχουν δοθεί τόσο σε επενδυτές όσο και σε επιχειρηµατίες να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το ελληνικό οικοσύστηµα καινοτοµίας δεν είναι πολύ µεγάλο, µε αποτέλεσµα όλοι να γνωρίζουν όλους. Υπάρχει στήριξη από την ΕΑΤΕ, τις τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια. Οπότε είναι πολύ σηµαντικό για τους επιχειρηµατίες να έχουν στη διάθεσή τους ένα οικοσύστηµα που λειτουργεί σωστά», υποστηρίζει στην «Κ». Αυτό βέβαια µπορεί ταυτόχρονα να δηµιουργήσει και εµπόδια, εκτιµώντας πως εάν κάποιος επιχειρηµατίας θέλει να αναπτύξει κάποιο προϊόν που απευθύνεται στην ελληνική αγορά, «δεν θα λειτουργήσει, πρέπει να σκέφτεται κάτι µεγαλύτερο από αυτό», επισηµαίνει.

Προς το παρόν, µέσω της ΕΑΤΕ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 30 funds, που χρηµατοδοτούν νεοφυείς εταιρείες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς και µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά διαχειρίζονται συνολικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύντοµα ο αριθµός τους αναµένεται να αυξηθεί σε 35. Εκπρόσωποι της ελληνικής επενδυτικής αγοράς εκτιµούν πως, παρά και το δυσµενές επενδυτικό περιβάλλον τα προηγούµενα χρόνια, το ελληνικό οικοσύστηµα καινοτοµίας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.

«Η πρόκληση είναι να δηµιουργήσουµε µεγαλύτερη επιχειρηµατική δραστηριότητα», ανέφερε, µεταξύ άλλων, σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαµπρόπουλος, επιθυµώντας να δει πιο ενεργή τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα κατά τη σύσταση των επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, αρκετοί τόνισαν την ανάγκη να γίνουν προσεκτικά βήµατα ως προς την ανάπτυξη της αγοράς, κυρίως ως προς τη δηµιουργία νέων funds, προκειµένου να µην υπάρξουν στρεβλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: