Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με την πυραυλική επίθεση σε στρατιωτική βάση, βύθισε τις αγορές «στο κόκκινο».

Οι ασιατικές μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν ισχυρές απώλειες, ενώ τα ασφαλή νομίσματα, ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο με φόντο την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε πτώση 2,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών έδειξαν πτώση 1,5%.

Το Τόκιο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα,  με τον δείκτη Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 3,4% πριν κλείσει στο -2,4%, ενώ ο δείκτης TOPIX υποχώρησε 2,3%. Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε σχεδόν 2%, ενώ οι απώλειες των μετοχών τεχνολογίας παρέσυραν τον KOSPI της Νότιας Κορέας με πτώση 3,1%.

Οι απώλειες στην Κίνα περιορίστηκαν κάπως από την επίμονη αισιοδοξία για περισσότερα μέτρα τόνωσης.  Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite έχασαν 0,6% και 0,12% αντίστοιχα. Οι απώλειες στον τεχνολογικό τομέα παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -1,5%.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν έως και 13,5 μονάδες βάσης στο 4,512%. Το ασφαλές γεν σημείωσε άνοδο περίπου 0,4% έναντι του δολαρίου και 0,7% έναντι του ευρώ, ενώ το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο περίπου 0,9% έναντι του δολαρίου.

Ο χρυσός σημείωσε άλμα 1,3% στα 2.409,45 δολάρια, κατευθυνόμενος ξανά προς το ιστορικό υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας στα 2.431,29 δολάρια.

Αποστροφή ρίσκου

“Είδαμε μια μαζική κίνηση απομάκρυνσης του κινδύνου”, σχολίασε ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας στην Ασία στην ANZ, σύμφωνα με το Reuters.

“Οι αγορές θα ανησυχήσουν πολύ ότι αυτή είναι η αρχή μιας κλιμάκωσης “τιτάνιο για τιτάνιο”, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια μεταβλητότητα στη Μέση Ανατολή”.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent αυξήθηκαν περισσότερο από 3% λόγω των ανησυχιών ότι ο εφοδιασμός στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταραχθεί.

Το Bitcoin υποχώρησε έως και 6,2% σε χαμηλό 1-1/2 μηνός στα 59.590,74 δολάρια.

Το ABC News επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ανέφερε ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στο Ιράν, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε ένα αεροδρόμιο στην πόλη Ισφαχάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί για αντίποινα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά την άνευ προηγουμένου άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, που ήταν η απάντηση στην σραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: