H AEK όσο κι αν το τρέναρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης απέλυσε τον Δημήτρη Γιαννίκη και θα βγάλει την σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο (πήρε προαγωγή από την ΑΕΚ Β).
Το πλάνο πλέον (αν και στην Ένωση αυτό εύκολα γίνονται… αεροπλάνα) θέλει την ηγεσία της αποφασισμένη μέχρι τον Απρίλιο να κλείσει και να φέρει ξένο, μεγάλο όνομα/κοινής αποδοχής, προπονητή που μαζί με το τιμ του θα έχει κασέ άνω του εκατομμυρίου!
Θυμίζω πως την περασμένη άνοιξη (του 2021) ο Μελισσανίδης είχε κάνει τελική προσφορά κοντά στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ στον Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά τελικά ο Ρουμάνος λίγο αργότερα συμφώνησε με 1,8 εκατ. και 6 συνεργάτες στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη…
Η AEK το προηγούμενο διάστημα (επι Γιαννίκη ακόμη) αλλά και τώρα “επικοινωνεί” πως ο μεγάλος στόχος της είναι ο Φερνάντο Σάντος! Μάλιστα βγαίνει και μια συγκρατημένη αισιοδοξία, παρότι ο 67χρονος κόουτς έχει συμβόλαιο με την πορτογαλική Π.Ο. μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
Όπως είναι αλήθεια οτι υπάρχουν τουλάχιστον δυο αραβικές ομάδες (μία από το Ριάντ κι η άλλη από το Κατάρ) που περιμένουν στην γωνία αλά… ΑΕΚ τον αποκλεισμό της Εθνικής Πορτογαλίας από το Μουντιάλ, θεωρώντας πως τότε θα παραιτηθεί (όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο Φερνάντο). Μόνο που τα αραβικά κλαμπ μπορούν να του προσφέρουν αποδοχές από 4 μέχρι 6 εκατ. ευρώ ετησίως, σε 3 πρωταθλήματα (Σ. Αραβίας/Η.Α.Ε./Κατάρ) που οι (συμπατριώτες του Σάντος) Πορτογάλοι ατζέντηδες ελέγχουν πλήρως/κάνουν το κουμάντο…

Γιατί ο Μελισσανίδης δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμη στον Σαντος…

Ο Φερνάντο Σάντος αυτή την εποχή δεν ασχολείται με τίποτα άλλο έκτος από την προετοιμασία της Εθνικής Πορτογαλίας για τα μπαράζ του Μαρτίου που θα κρίνουν και την  συμμετοχή της ή όχι στο ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Κατά συνέπεια η ΑΕΚ ρεαλιστικά – παρά μόνο… επικοινωνιακά, για ευνόητους λόγους – δεν μπορεί να νιώθει την παραμικρή σιγουριά πως μπορεί να προχωρήσει με τον 67χρονο Πορτογάλο εκλέκτορα.
Συζήτηση με τον Σάντος δεν έχει γίνει από πλευράς ΑΕΚ. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και να… κόψουμε προθέσεις του Πορτογάλου προφανώς και έχουν γίνει. Όχι φυσικά από τον …Μελισσανίδη. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.
Αν αποκλειστεί η Πορτογαλία και έχει παραιτηθεί ο Φερνάντο, τότε ναι ο Μελισσανίδης μπορεί να… τηλεφωνησει ο ίδιος στον Σάντος για  να τον “ψησει” (και με την… Αγιά Σοφιά).
Ο Σάντος λατρεύει την Ελλάδα, έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στην ΑΕΚ, συνεργάστηκε δις στο παρελθόν με τους “κιτρινόμαυρους” αλλά πλέον είναι και 67 στα 68 του χρόνια! Και ήδη έκλεισε μια 12ετία μακριά απο πάγκους συλλόγων. Όλα τα δεδομένα πρέπει να προσμετρώνται. Και το οικονομικό κι ας… περνάει στα “κιτρινόμαυρης” απόχρωσης ρεπορτάζ πως για τον Φερνάντο δεν θα μετρήσει το οικονομικό/ είναι υπεράνω χρημάτων.
Ο Φερνάντο είναι 100% επαγγελματίας κι άνθρωπος που δεν θα βάλει το οικονομικό ως πρώτο κριτήριο αλλά δεν θα δουλέψει και…τσάμπα! Πάντα ήταν με τα λεφτά λίγο “δύσκολος”, είναι η αλήθεια…

Το κασέ του Φερνάντο για Ελλάδα και η ανέκδοτη ιστορία για το deal της επιστροφής του που χάλασε ο…Ιβάν

Οταν ήταν να φύγει από την Εθνική Ελλάδας, αρκετά πριν προκύψει η Εθνική Πορτογαλίας, είχε συναντηθεί μυστικά στην Βουλιαγμένη (Μάϊο του 2014) με τον Ζήση Βρύζα και είχαν δώσει τα χέρια για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ.
Μια συμφωνία που ήθελε την έγκριση του Ιβάν Σαββίδη  αφού στην διαπραγμάτευση προέκυψε έξτρα κόστος από το αρχικό μπάτζετ. Συγκεκριμένα για περίπου 150.000 ευρώ τον χρόνο, για έναν επιπλέον συνεργάτη που ήθελε στο (δικό του) τεχνικό team ο Φερνάντο…
Κάτι που τότε καθυστέρησε την ολοκλήρωση του deal ΠΑΟΚ – Σάντος και οδήγησε  τελικά σε ναυάγιο την προηγηθείσα προφορικά συμφωνία του Πορτογάλου προπονητή με τον Βρύζα. Κάτι που συνέβη απο την στιγμή που ο απρόβλεπτος Ιβάν Σαββίδης πήγε σε μια εκδήλωση οπαδών του ΠΑΟΚ, συναντήθηκε/συζήτησε με τον Άγγελο Αναστασιάδη κι αποφάσισε να δώσει σε αυτό το “χρίσμα” για την σεζόν 14-15!
Για να μην το κουράζω :  στην “κιτρινόμαυρη” βολιδοσκόπηση ο Σάντος δεν έδωσε υποσχέσεις ή ελπίδες, ούτε όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Ήθελε να κερδίσει χρόνο ή απλά ήταν μια επίδειξη ευγένειας από την πλευρά του, θα σας γελάσω.
Στην επίσημη ΑΕΚ πάντως… ονειρεύονται τον Σάντος ενώ υπάρχουν και κάποιοι – γνωστοί του Πορτογάλου προπονητή – που συντηρούν τις ελπίδες και την αισιοδοξία πως μπορεί με αυτόν η ομάδα της μπει στην Άγια Σοφιά.
Ένα είναι το βέβαιο πάντως : πως ακόμη κι αν η Εθνική Πορτογαλίας μέσα στον Μάρτιο αποκλειστεί και ο Σαντος δείξει διάθεση να γυρίσει στην ΑΕΚ, το κασέ του (μαζί με τους συνεργάτες του) δεν θα έπεφτε ποτέ κάτω από το 1.400.000 ευρώ. Και σίγουρα θα ζητούσε να “επανδρωθεί” στελεχιακά το κλαμπ και με κάποιον/ους δικό/ους του άνθρωπο/ους…

Το “φαν κλαμπ” του Πορτογάλου στην ΑΕΚ και η “ομίχλη” με τα προς αποχώρηση στελέχη…

Στον Οργανισμό ΑΕΚ, πάλι, το “φαν κλάμπ” του Σάντος θέλει να το παίξει σε διπλό ταμπλό. Το ένα για να αναλάβει την ομάδα ως προπονητής. Και το άλλο να του προταθεί, εφόσον πάρει την πρόκριση με την Εθνική Πορτογαλίας στο Μουντιάλ, να αναλάβει παράλληλα  ως αθλητικός διευθυντής της ΑΕΚ και να διαλέξει ο ίδιος τον επόμενο προπονητή της. Κάτι πάντως πολύ περίπλοκο και εξαιρετικά αμφίβολο πως θα το δεχόταν ο 67χρονος προπονητής. Είναι μια σκέψη όμως…
Στο δια ταύτα και στο δεδομένο τάιμινγκ, η κατάσταση στην ΑΕΚ της… επόμενης σεζόν είναι εξαιρετικά ομιχλώδης και ο μοναδικός που έχει τις απαντήσεις είναι ο Δημητρης Μελισσανίδης.
Απο την μία υπάρχει ο… Φερνάντο Σάντος που είναι μια κατηγορία μόνος τους κι απο την άλλη το τεράστιο ερωτηματικό για το ποιοι θα τρέξουν είτε το πρότζεκτ του Πορτογάλου ή κάποιου άλλου (ξένου) εκλεκτού. 
Ποιοί θα ψάξουν, θα περάσουν απο “συνεντεύξεις” και  θα προτείνουν στο αφεντικό υποψήφιους νέους προπονητές; Οι Παπαδημητριου/Κονέ που είναι προς αποχώρηση κι αυτοί; Ο σύμβουλος του “Μελισσαν” Γιάννης Παπαδόπουλος, που κι αυτός έχει σημαντική φθορά; Ή μήπως το τμήμα σκάουτινγκ;
Επίσης, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την πρόσληψη νέου sporting director; Και οι όποιες επαφές που γίνονται με υποψήφιους για την θέση, ποιανού την έγκριση, το “μπουστάρισμα”, έχουν;  Θα προηγηθεί η πρόσληψη προπονητή ή τεχνικού διευθυντή που θα τον διαλέξει; Πολύ μπέρδεμα σας λέω…

Ο Πιέλ σαν “αντι-Σαντος” το παρελθόν και το boostάρισμα του

Προπονητές ελεύθεροι … κυκλοφορούν πολλοί. Δυνατά ονόματα όλων των γούστων, ηλικιών και βαλαντίων. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη προταθεί στην ΑΕΚ. Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γερμανοί και… Ιταλός!
Η στήλη θα σταθεί σε ένα όνομα. Γιατί και… παρελθόν έχει και θαυμαστές στην ΑΕΚ και το κασέ του δεν είναι εξωπραγματικό (στην προηγούμενη ομάδα του είχε αποδοχές 1.300.000 ευρώ) και πλέον δύσκολα θα βρει δουλειά σε τοπ πρωτάθλημα.
Ο λόγος για τον Κλωντ Πιέλ!Ο Γάλλος προπονητής, που είχε μέντορα τον Αρσεν Βενγκέρ τον περασμένο Δεκέμβριο απολύθηκε από την Σεντ Ετιέν και είναι ακόμη εκτός πάγκων. 
Με βιογραφικό σε Μονακό, Λιλ (είχε πάρει εκεί τον Στάθη Ταυλαρίδη),  Λυών, Νις, Σαουθάμπτον, Λέστερ) ο Πιέλ είχε αποτελέσει την πρώτη επιλογή του προέδρου Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος μετά… πήγε στον Ερνέστο Βαλβέρδε για να καταλήξει τελικά μετά τις δυο “αρνήσεις” στον Σέρα Φερέρ (αντικατέστησε τον Σάντος).
Για πολλούς, λοιπόν, στην ελληνική πιάτσα agents, ο κόουτς Κλωντ Πιέλ αυτή την εποχή μπορεί να αποδειχθεί ο “αντι – Φερνάντο” για την ΑΕΚ…