Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και τα οποία θα τεθούν από ισχύ τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου καθορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα προσέρχονται στα οδοντιατρεία οι ασθενείς καθώς μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλεψη για διεξαγωγή rapid test 48 ωρών τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΦΕΚ, «ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε rapid test 48 ωρών πριν από την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία».

Επίσης: «οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας ή ιδιωτικά και δημόσια ιατρεία».

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως «το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test.

Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test».

Το επίμαχο σημείο στο ΦΕΚ