O καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε ότι «εφόσον αντιδρούν και οι ίδιοι οι οδοντίατροι στο μετρό διενέργειας rapid test και από τους εμβολιασμένους πολίτες, λογικά το μετρό δε θα έπρεπε να υπάρχει».
Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως τα μέτρα είναι αναγκαία, είτε είναι οριζόντια είτε όχι.
Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να κατανοήσει, επίσης, ο κόσμος ότι σε πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες έχουν καταγραφεί 2-3 βαριές παρενέργειες, ενώ σε περίπου ένα εκατομμύριο λοιμώξεις έχουμε 16 χιλιάδες θανάτους.
Οδοντίατρος: Ποιοι πρέπει να κάνουν rapid test πριν την επίσκεψη
Αλαλούμ υπήρξε σχετικά με την είσοδο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα οδοντιατρεία,από το πρωί της Δευτέρας με την υποχρεωτικότητα των rapid test.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας με νέες διευκρινίσεις ξεκαθαρίζει τι ισχύει.
Όπως αναφέρει, ελήφθησαν «σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».
Σχετικά με τους ασθενείς:
- εκείνοι που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση, δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
- αλλά όσοι προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση.
Αναφορικά με τους συνοδούς:
- οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
- οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή.
Γιατί κάνουμε rapid tests;
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος για την ανίχνευση της ασθένειας κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την ανάλυση δειγμάτων για να εντοπιστεί η τρέχουσα ή η παρελθοντική παρουσία του ιού SARS-CoV-2.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δειγματοληπτικού ελέγχου για την ασθένεια.
Στον ένα γίνεται ο εντοπισμός της παρουσίας του ιού, ενώ στον άλλον γίνεται ο εντοπισμός της παρουσίας αντισωμάτων που παρήχθησαν κατά την ανταπόκριση του οργανισμού στη λοίμωξη.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την παρουσία του ιού χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μεμονωμένων κρουσμάτων και για να βοηθήσουν τις δημόσιες υγειονομικές αρχές να ιχνηλατήσουν και να περιορίσουν μια εστία.
Το τεστ αντισωμάτων δείχνει αν κάποιος είχε κολλήσει την ασθένεια. Τα τεστ αντισωμάτων είναι λιγότερο χρήσιμα για τη διάγνωση τρέχουσων λοιμώξεων επειδή η ανάπτυξη των αντισωμάτων μπορεί να γίνει αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.