Σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του προγράμματος στήριξης της «νοσούσας» ελληνικής οικονομίας δημοσιοποιείται σήμερα η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς. Αναμένεται δε να εστιάζει στα θέματα χρέους αλλά και στα δημοσιονομικά, δηλαδή στα «δίδυμα» ελλείμματα (πρωτογενές και τρεχουσών συναλλαγών) που ως γνωστόν στο παρελθόν μας οδήγησαν στα μνημόνια. Επίσης αναμένεται να εστιάσει στο πτωχευτικό, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, υποθέσεις βέβαια που «καίνε».
Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση που δε συνοδεύεται με εκταμιεύσεις έρχεται σε μια στιγμή που το Υπ. Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια για χρονική επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι αναγκαία συνθήκη για συνέχιση των δράσεων στήριξης της οικονομίας.
Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στάικούρας στην ΕΡΑ για να στηριχθεί η οικονομία, θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα,
παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, να αντιμετωπισθεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πάντως τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί αν και πώς θα επεκταθεί το πάγωμα του Συμφώνου και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η ΕΕ να σκέφτεται πώς να το αναπροσαρμόσει, σύμφωνα με τους νέους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι στην εφημερίδα La Stampa, τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ η Αθήνα για να έχει «επιχειρήματα» στη μάχη για τη δημοσιονομική χαλάρωση, θα πρέπει παράλληλα να τρέξει τις εκκρεμότητες που εντοπίζουν οι θεσμοί στη νέα έκθεσή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκεί θα εντοπίζονται σημεία προόδου στα θέματα του Πτωχευτικού καθώς προχωρά ο Ηρακλής αλλά και «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί μέσα στον Μάρτιο για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αλλά και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση. Για τα φυσικά πρόσωπα οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουλίου.
Παράλληλα στην έκθεση αναμένεται να γίνει καταγραφή των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και θα δίνεται ένα στίγμα της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη γα την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2» . Υπενθυμίζεται ότι ένα άλλο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση για τρεις μήνες δανείων ΜμΕ έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε σχέση με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» στόχος είναι ο σχετικός νόμος να έχει ψηφιστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ώστε αρχές Απριλίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τον Μάιο να ξεκινήσει η επιδότηση των τόκων διάρκειας 8μηνών.
Αναφορά αναμένεται να γίνει και στο νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών που θεωρείται κομβικό από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη φάση επανεκκίνησης.
Σε σχέση με παρατηρήσεις αναμένεται να εστιάζει στις επενδύσεις, την απονομή των συντάξεων, την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. αλλά και τα θέματα ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Λογιστήριο στο πλαίσιο της δέσμευσης για πλήρη εξόφληση αυτών των χρεών και της αποφυγής δημιουργίας νέων απέστειλε χθες εγκύκλιο στους φορείς στην οποία δίνονται οδηγίες για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι η 9η έκθεση αξιολόγησης θα συζητηθεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.