Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε που η ηρωίδα Σαμάνθα Τζόουνς του Sex and the City διακήρυσσε υπερηφάνως πως «οι θηλές είναι τεράστιο ζήτημα αυτή τη στιγμή».

Δύο δεκαετίες αργότερα, η στιγμή «ούτε περνά, ούτε χάνεται», αντίθετα αναβαθμίζεται φέρνοντας μια νέα ελευθερία: τα pasties – τα άλλοτε «διακριτικά» αυτοκόλλητα καλύμματα θηλών που συνήθως φοριούνταν κάτω από τα ρούχα αντί των σουτιέν – τώρα κυκλοφορούν σε περήφανα, μεταλλικά χρώματα και επαναλανσάρονται ως επίσημα outfit.

Δεν μιλάμε πια ούτε για απλά βολικά αξεσουάρ, ούτε για κάποιο ιδιαίτερο εσώρουχο – τα pasties έχουν αναβαθμιστεί σε πανάκριβα, μίνιμαλ ρούχα που φοριούνται με λάμψη από τις μεγαλύτερες σελέμπριτι στο κόκκινο χαλί.

Στους κύκλους της μόδας, τα εσώρουχα παίρνουν τον δρόμο της εξωτερίκευσης – δεν ικανοποιούν πια κάποια στυλιστική αναγκαιότητα που υπαγορεύει ένα απαιτητικό φόρεμα – είναι το μίνιμαλ φόρεμα και κλέβουν την παράσταση.

Στο φετινό, μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός της μόδας, το Met Gala, το μοντέλο και ηθοποιός Cara Delevingne φόρεσε ένα απαλό χρυσό ζευγάρι στο κόκκινο χαλί, ενώ η Bella Hadid φόρεσε ένα όμορφο ζευγάρι pasties με χάντρες σε ένα afterparty. Αλλά και η ποπ σταρ Doja Cat φόρεσε ένα μυτερό χρυσό ζευγάρι με το απαράμιλλο φόρεμά της Schiaparelli στα μουσικά βραβεία Billboard.

«Η μόδα των pasties στο κόκκινο χαλί δεν είναι εντελώς πρωτοφανής», εξηγεί η Sarah Thornton, συγγραφέας του βιβλίου Uplifting Sagas: The Top Half of Women’s Liberation. «Το pasty προέκυψε μέσα από το Burlesque ως εμπορική μορφή γυμνόστηθης διασκέδασης. Δεν ήταν διαδομένα πριν από αυτό. Επίσης, η διαθεσιμότητα εύκολων, φτηνών, απαλών συγκολλητικών ήταν ένας απαραίτητος πρόδρομος – εξ ου και το όνομά τους».

«Το κλισέ του burlesque είναι ότι πρόκειται για «κοσμήματα στήθους». Τραβούν την προσοχή στις θηλές αλλά παράλληλα τις καλύπτουν. Όταν σκέφτομαι την ιστορία των pasties, βλέπω κόκκινο σατέν, πούλιες, στρας, διαμάντια και μεταξωτές φούντες».

Η ψυχολόγος μόδας Carolyn Mair πιστεύει ότι Delevingne και Doja Cat «επέλεξαν να φορέσουν αυτά τα αξεσουάρ για να τραβήξουν την προσοχή», καθώς με τα ορατά pasties τους απομακρύνθηκαν στυλιστικά από τις εμφανίσεις που συνήθως προτιμούν.

Όμως το statement συμβαδίζει με ευρύτερες αλλαγές στη μόδα. Στα μεταγενέστερα στάδια της πανδημίας, αυξήθηκε ο αριθμός όσων ντύνονται σέξι χωρίς δεύτερη σκέψη. Μετά από αρκετά χρόνια με πιτζάμες και ρούχα για το σπίτι στο lockdown, η μόδα είναι έτοιμη για μια αλλαγή ταχύτητας.

Στην πιο ακραία έκφραση, υπήρξε μια έξαρση του ενδιαφέροντος για την αισθητική του φετίχ. Η Κιμ Καρντάσιαν ντύνεται με μάσκες gimp από latex και ο Demna Gvasalia της Balenciaga ανέβασε τα το θερμόμετρο με μια ανοιξιάτικη επίδειξη που έφερε το BDSM στη Νέα Υόρκη.