Σύμφωνα με πληροφορίες, τελείωσε πριν λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrakat το οποίο και εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αλέξανδρο Εξάρχου για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ.

Οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες ώρες και οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν εντός των επόμενων ημερών.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Radar το τίμημα για την εξαγορά του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την Ιntrakat αναμένεται να ανέλθει πάνω από τα 210 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της Άκτωρ αναμένεται να αποσβέσει ένα σημαντικό ποσοστό από το ποσό που δαπάνησε η ολλανδική Reggeborgh Invest για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στον ελληνικό όμιλο.

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, με βασικό μέτοχο την Winex, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, θα οδηγήσει στη συγχώνευσή της με την Intrakat και στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου στη χώρα, μετά την ΓΕΚ Τέρνα, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4 δισ ευρώ.

Η ανάκαμψη της Άκτωρ τα τελευταία χρόνια ήταν εμφανής μετά από μία τριετία (2018 – 2020) που είχε σημαντική πτώση του τζίρου της από 1,48 δισ. ευρώ το 2018 σε 500 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ για το ίδιο διάστημα οι συνολικές ζημιές ανήλθαν στα 470 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 182 εκατ. ευρώ ζημιές αφορούσαν την χρήση του 2020.

Η εταιρεία τέθηκε εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά υπογράφοντας το 2021 νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 262 εκατ. ευρώ αφορούσαν συμβάσεις δημοσίων έργων και τα 175 εκατ. ευρώ συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα).

Παράλληλα είχε καταφέρει να μειοδοτήσει σε νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 544 εκατ. ευρώ (519 εκατ. ευρώ συμβάσεις δημοσίου και 25 εκατ. ευρώ συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα), ανεβάζοντας το σύνολο των νέων έργων στο 1 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΑΚΤΩΡ έφτασε να έχει ανεκτέλεστο 2,7 δισ., έσοδα 380 εκατ. ευρώ (9μηνο του 2022) και εμφανή την επανάκαμψη της λειτουργικής της κερδοφορίας.

Μέσα στο 9μηνο του 2022, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει έργα 723 εκατ. ευρώ (όπως το Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ), το Πάτρα – Πύργος (με ποσοστό συμμετοχής 105 εκατ), οδικά έργα 190 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, το ΚΕΛ Ψυττάλειας, έργα στη Διώρυγα Κορίνθου, ενώ επιπλέον συμβάσεις 48 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Επίσης, ο όμιλος αναδείχτηκε προτιμώμενος πλειοδότης για έργα 549 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι οι συμβάσεις για το οδικό έργο ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Μεθώνη (ποσοστό συμμετοχής 151 εκατ. ευρώ), η επέκταση της Λ. Κύμης (ποσοστό συμμετοχής 103 εκατ. ευρώ), το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη (μερίδιο 58 εκατ. ευρώ), καθώς και τη λειτουργία σταθμών Εγνατίας Οδού (37 εκατ.).

Διαβάστε περισσότερα