search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank

Άμεσα θα ξεκινήσει το due diligence της Παγκρήτιας στην Αττικής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank

Στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγχώνευση Παγκρήτιας Τράπεζας μπαίνει η Attica Bank.

Στις 30 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί –και με φυσική παρουσία- η ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας, η CEO Ελένη Βρεττού θα δώσει δείγμα γραφής με την Αττικής να εμφανίζει και πάλι κέρδη μετά από σειρά ετών.

Η επικεφαλής της τράπεζας θα αναφερθεί τόσο στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους, στη διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια και στη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων της τράπεζας ύψους 2,6 δις ευρώ.

Και φυσικά θα συγκληθεί σε σώμα το νέο 13μελές ΔΣ της Attica Bank, στο οποίο θα εκπροσωπούνται με 4 μέλη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με 3 μέλη η Thrivest που είναι ο στρατηγικός επενδυτής, τρία μέλη θα τοποθετήσει η τράπεζα και κοινής αποδοχής θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τραπεζίτες που κατείχαν υψηλές θέσεις σε τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και έχουν βρεθεί εκτός banking, δηλώνουν παρόντες για να αναλάβουν τη θέση του προέδρου στην Αττικής, η οποία τους επόμενους 18 μήνες θα έχει μετασχηματιστεί σε μία νέα τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία για την επιλογή των 12 μελών του ΔΣ, αφού «κλειδωμένη» είναι μόνο η θέση της CEO κας Βρεττού, που θα είναι και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, «τρέχει» η Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ΔΣ θα είναι και η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1, για το οποίο έχουν υποβληθεί τέσσερις δεσμευτικές προσφορές.

Το Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, και η πώληση θα αποτελέσει σαφές μήνυμα ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

Άμεσα θα ξεκινήσει και το due diligence της Παγκρήτιας στην Αττικής και αφού γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και των δύο τραπεζών θα προχωρήσει η συγχώνευση με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και θα έχει προσανατολισμό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και με την συμμετοχή όλων των μετόχων –ΤΧΣ, Thrivest, Αττικής, Παγκρήτια–και η Thrivest θα ασκήσει τα warrants, ώστε να ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας και θα ακολουθήσει η είσοδος της στο ΧΑ.

Διαβάστε περισσότερα