Κέντρο που θα στεγάσει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που εργάσθηκαν για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Ισπανία θα είναι δυναμικότητας 1.000 ατόμων, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε στο ισπανικό δίκτυο RTVE ότι το κέντρο θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ενωση για τέτοιου είδους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.

Οι άνθρωποι που θα γίνονται δεκτοί στο κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ζώνη τεστ για Covid, θα κατευθύνονται στην συνέχεια προς διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ό,τι διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.

Στο κέντρο υποδοχής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ

Σημειώνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα βρεθούν αύριο στη στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, κοντά στη Μαδρίτη για να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής Αφγανών, πρώην εργαζομένων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

«Η βάση του Τορεχόν θα είναι αύριο το κέντρο της Ευρώπης», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνοδεύονται από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Από την Ισπανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα που πέρασε από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες συμφώνησε κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η Ισπανία να γίνει η «πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση» των αφγανών προσφύγων που εργάζονταν στην Καμπούλ για λογαριασμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Φθάνουν στην Ισπανία και από εδώ κατευθύνονται προς άλλες χώρες που θα τους προσφέρουν άδειες εισόδου», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών στο Cadena Ser, χωρίς να κάνει λόγο για τους Αφγανούς που εργάσθηκαν για το ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι «στην πράξη, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έχουν αποδεχθεί το σχήμα αυτό και ότι έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων αυτών και αναφέρθηκε στην Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Λετονία, του Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.