Το τροπάρι της συνεχίζει η Fed, και… όπου μας βγάλει. Παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας και το διαφαινόμενο πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα που ορίζει τις τύχες του πλανήτη δείχνει να μην έχει σκοπό να βάλει λίγο φρένο στο ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος. Θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να παρέχει στήριξη. Και με το “στήριξη” εννοούμε στη Wall Street, όχι στην πραγματική οικονομία…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου εκτυλίχθηκε και σήμερα στις οθόνες μας, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Η Fed δεν έχει σκοπό να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2023 (όπως και αναμενόταν δηλαδή), γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να τυπώνει ανεξέλεγκτα χρήμα για να διατηρήσει όρθια την αγορά (τη φούσκα μάλλον…) χωρίς να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως θα όφειλε μια σοβαρή κεντρική τράπεζα.

Η οικονομία υπερθερμαίνεται επικίνδυνα. Για την ακρίβεια η ζημιά έχει ήδη γίνει, απλώς δε φαίνεται ακόμη. Όσο και να προσπαθεί ο θλιβερός Τζερόμ Πάουελ να μας πείσει ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα κι η αγορά ακινήτων έχουν άλλη άποψη. Πολύ απλά η οικονομία δεν εχει ακόμη ανοίξει “κανονικά” λόγω πανδημίας – όταν η παραγωγή-εφοδιαστική αλυσίδα ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά, το φάντασμα του κρυμμένου πληθωρισμού από το ρεκόρ δολαρίων που τυπώθηκαν το 2020 (το 26% της συνολικής προσφοράς χρήματος Μ1) θα αποκαλυφθεί και θα σκάσει στα μούτρα επιχειρηματικών και καταναλωτών σαν ύπουλο τσουνάμι.

Γιατί η Fed δεν αλλάζει πολιτική;

Εφόσον υποτίθεται ο πλανήτης αρχίζει να ξεπερνά την πανδημία με τη σταδιακή ανοσία αγέλης/εμβολιασμού και η οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι φυσιολογικά, χρέος της Fed θα ήταν να σφίξει επιτέλους τα χαλινάρια που τόσα χρόνια έχει αφήσει λάσκα. Να προβεί σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αυξήσεις επιτοκίων και tapering QE, προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο δεν το κάνει. Διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε φυσικά ύφεση, για λίγα χρόνια τουλάχιστον. “Υγιή” ύφεση ωστόσο, απαραίτηση για επανεκκίνηση της οικονομίας σε σωστή βάση. Θα σήμαινε το φινάλε της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών, την αρχή μιας bear market στη Wall Street. Θα σήμαινε πως οι “αφέντες” της Fed θα έχαναν χρήματα. Και δε μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, όπως φαίνεται…

Επομένως τι κάνει η Fed; Χωρίς καμία ντροπή πλέον, εξακολουθεί να συντηρεί αυτή την αγορά-ανέκδοτο προκειμένου οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, η Wall Street να έχει φτάσει σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από την Main Street (τις επιχειρήσεις, το retail, το κάτω στρώμα της οικονομίας), πράγμα αφύσικο και επικίνδυνο. Αδιαφορώντας για την πραγματική οικονομία, για η μεσαία τάξη που πρόκειται να χτυπηθεί πολύ άσχημα από το διαφαινόμενο πληθωρισμό.

Το “ζουμί” της συνεδρίασης

Το κυριότερο σημείο της σημερινής FOMC, πέρα από την ομιλία-φιάσκο του Πάουελ που απαντούσε όσο πιο διπλωματικά γινόταν στις κατά τα άλλα έξυπνες ερωτήσεις (θετική έκπληξη αυτή) των δημοσιογράφων, ήταν τα λεγόμενα dots. Δηλαδή οι κουκίδες στο “χάρτη” της Fed, που μας δέιχνουν πόσες αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν τα 18 στελέχη της.

Στην ίδια συνταγή (καταστροφής) η Fed

Η συντριπτική πλειοψηφία, οι 11 από τους 18 δεν αναμένουν καμία αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023. Οι δύο “βλέπουν” έως και 4 αυξήσεις, τρεις βλέπουν 3 αυξήσεις, ένας βλέπει 2, και ένας βλέπει τουλάχιστον 1 αύξηση. Με άλλα λόγια, μάλλον μην περιμένετε αύξηση επιτοκίων έως το 2023, όπως αναμενόταν. Το μοναδικό ενδιαφέρον που ανακατεύει λίγο την τράπουλα, είναι πως μέχρι πέρυσι μόλις ένας από τους 18 της Fed πίστευε σε έστω 1 αύξηση επιτοκίων το 2022, ενώ φέτος είναι τέσσερις…

Στην ίδια συνταγή (καταστροφής) η Fed

Γενικά τα νέα είναι άσχημα για δολάριο και πραγματική οικονομία. Καλά νέα για μετοχές, Big Tech (τεχνολογικές), Bitcoin και επενδυτές ομολόγων. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον… Διότι μακροπρόθεσμα δε θέλω να είμαι εκεί να δωτι θα συμβεί σε κατόχους Bitcoin όταν κλείσει η κάνουλα του “δωρεάν χρήματος”.

Στην ίδια συνταγή (καταστροφής) η Fed

Ανάκαμψη 6,5% για την αμερικανική οικονομία

Όσον αφορά τη συνεδρίαση αναλυτικότερα, η Fed αναμένει ιΙσχυρή ανάκαμψη +6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο ύψος του 0,0%-0,25% έως το 2023, παρά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Tα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0%. Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

«Μετά τη συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης αναθερμάνθηκαν – αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%» αναφέρει η FOMC.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθπυν κατά 6,5% το 2021. Αυτή η μέση εκτίμηση αντιπροσωπεύει βελτίωση έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,2% κατά τον τελευταίο γύρο προβολών τον Δεκέμβριο του 2020. Για τα έτη 2022 και 2023 αναμένεται ανάπτυξη 3,3% και 2,2% αντίστοιχα.

Στην ίδια συνταγή (καταστροφής) η Fed

Προσδοκίες για πληθωρισμό

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δεν επιβεβαιώθηκαν (η προσδοκία ήταν για υψηλότερο πληθωρισμό), με την Επιτροπή πλέον να αναζητά αύξηση στα επίπεδα του 2,2% για το 2021 και, φυσικά, ανάλογη αύξηση στη ζήτηση και στις καταναλωτικές δαπάνες.

Όσον αφορά το πώς θα επηρεαστεί η χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφοράς θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023 – αν και τα περισσότερα μέλη ανέφεραν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια αρχική αύξηση το 2023.

Φυσικά, οι αγορές παρακολουθούσαν, αναμένοντας ότι η Fed θα μπορούσε να αντιδράσει στην πρόσφατη έκρηξη οικονομικής ανάπτυξης και στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό εμπροσθοβαρώς. Οι δείκτες της αγοράς για της πληθωριστικές πιέσεις «εκτιμούν» ότι αυτές θα φτάσουν στο 2,59% τα επόμενα πέντε χρόνια – στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 13 χρόνια.

Ωστόσο, η δήλωση της Fed δείχνει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή έως ότου επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» προς τους διπλούς στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.

Την ίδια στιγμή, παρά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, η Fed θεωρεί πως το 2% για τον πληθωρισμό είναι ένα υγιές επίπεδο. Μάλιστα, δε, δεν δείχνει να ανησυχεί για τις αποδόσεις.
Εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει, οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι έχουν τα εργαλεία για να τον θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Στην ίδια συνταγή (καταστροφής) η Fed

Powell: Δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Για ισχυρή ανάκαμψη, καλύτερη του αναμενομένου, έκανε λόγο στην ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell. Όπως επεσήμανε, η αμερικανική οικονομία θα τρέξει το 2021 με ρυθμό +6,5% το 2021.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του 2%, οπότε δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Δεδομένου ότι η οικονομία θα ακόμη εκτεταμένη στήριξη για να επιτευχθεί η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Παρά τα καλά μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Powell χαρακτηρίζει το οικονομικό τοπίο ακόμη αβέβαιο ενώ εξαρτά την πορεία της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Τέλος, η απασχόληση συνεχίζει να μην είναι στα επίπεδα που απαιτείται ώστε να γίνεται λόγος για επιστροφή στην κανονικότητα, με τις γυναίκες και τις μειονότητες να είναι οι κύριοι «χαμένοι» της πανδημικής κρίσης.

«Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε», ανέφερε ο κ. Powell, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.