Στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες μπήκε η Ruja Ignatova, η γυναίκα που έγινε γνωστή ως «Cryptoqueen», καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές, πείθοντάς τους να της στείλουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin που ίδρυσε.

Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι η Ignatova ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το OneCoin, το οποίο χαρακτηρίζουν σαν μια από τις μεγαλύτερες απάτες τύπου πυραμίδας στην ιστορία. Ενώ η Ignatova ισχυρίστηκε ότι το OneCoin στηριζόταν στο blockchain, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καν, δήλωσε ο Michael Driscoll του FBI, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ποια είναι η Cryptoqueen Ruja Ignatova

«Η Ignatova είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, φέρεται να σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και να εργαζόταν στη McKinsey, αλλά τώρα βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα του top 10 με ηγέτες καρτέλ, απαγωγείς και δολοφόνους», είπε ο εισαγγελέας Damian Williams.

Οι ΗΠΑ την κατηγορούν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Η ιστορία της έγινε το θέμα του επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το OneCoin είχε τζίρο 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αγορές. Λειτουργούσε σαν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του παγκοσμίως για να πείσουν και άλλους να αγοράσουν πακέτα OneCoin.

Γερμανίδα πολίτης που ζούσε στη Βουλγαρία, η Ignatova δημιούργησε το OneCoin το 2014 και ήταν επικεφαλής της οργάνωσης. Η πυραμίδα λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κάποια στιγμή είχε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επενδυτές.

Η Ignatova γέμιζε αμφιθέατρα όταν έδινε ομιλίες σε όλο τον κόσμο προτρέποντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην «οικονομική επανάσταση». Τους υποσχόταν ότι το OneCoin «θα μεταμόρφωνε τη ζωή των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

Όταν υποψιάστηκε ότι οι ΗΠΑ την παρακολουθούσαν, η Ignatova επιβιβάστηκε σε μια πτήση για την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, είπε ο Driscoll, σημειώνοντας ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία, την Ελλάδα και πιστεύεται ότι έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αδελφός της Ignatova, Konstantin Ignatov, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο Λος Άντζελες.

Αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Mark S. Scott, ενός δικηγόρου που κρίθηκε ένοχος γιατί βοήθησε στο «ξέπλυμα» σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την OneCoin.