Αύξηση των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το 2022, με τις φορολογικές αρχές να παραπέμπουν εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών του δημοσίου στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως είναι εκατοντάδες και οι μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, εναντίον όσων φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 97 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Στην ουσία πρόκειται για 20 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται 97 πρόσωπα. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο ξεκίνησαν οι έρευνες σε άλλες 51 υποθέσεις, ενώ οριστικοποιήθηκαν 38. Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 46,5 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 953 χιλ. ευρώ.

Πόσους «έδωσε» η ΑΑΔΕ

Συγχρόνως, την ίδια περίοδο οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα 136 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 71 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ελεγχθούν και θα πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Και έρευνες για φοροδιαφυγή

Επιπλέον το πρώτο τρίμηνο του 2022 ολοκληρώθηκαν 214 έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, από τις οποίες εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 280 επιχειρήσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου 2.480 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Τέλος, μόλις στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσαν 49 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και βρήκαν παραβάσεις στις 47 και τους απενεργοποίησαν τα ΑΦΜ, μπλοκάροντας τις μελλοντικές συναλλαγές τους.