Η τεχνική εταιρία ΕΚΤΕΡ με έκπτωση της τάξης του 31,61% αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για το του νέο αεροδρόμιο της Πάρου, ο διαγωνισμός για την επέκταση του οποίου , ύψους 46,2 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε χθες με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών!

Πρόκειται για ένα έργο αιχμής και μείζονος σημασίας για το νησί, καθώς ανατρέπει όλα τα υφιστάμενα δεδομένα σε επίπεδο υποδομών και το καθιστά σημείο αναφοράς και πόλο έλξης μεγαλύτερου εύρους τουριστών που θα προκύψουν από την συχνότητα των πτήσεων περισσότερων αεροπορικών εταιριών και τη δυνατότητα προσγείωσης απογείωσης μεγαλύτερων αεροσκαφών από τα συμβατικά ελικοφόρα των περίπου 75-80 θέσεων που πραγματοποιούν πτήσεις σήμερα.

Στην παρούσα φάση το έργο θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και αφού τελεσιδικήσουν οι οποίες τυχόν ενστάσεις υποβληθούν, καθώς οι δύο πρώτες οικονομικές προσφορές υπεβλήθησαν με μεγάλες εκπτώσεις άνω του 30% σε σχέση με εκείνες που υπέβαλαν οι 3 ισχυροί του κλάδου και οι οποίες κινήθηκαν από το 6,9% έως 10,5%! Είκοσι και πλέον μονάδες κάτω από τους δύο πρώτους!

Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων κτιριακά έργα 12.000 τετραγωνικών μέτρων, κυλικεία, εμπορικά μαγαζιά, duty free, τερματικό σταθμό, Πύργο ελέγχου, πυροσβεστικό σταθμό, επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης από τα 1.400 μέτρα στα 1.799 μέτρα, επέκταση των χωρών στάθμευσης των αεροσκαφών αλλά και παρεμβάσεις σε οδικά έργα πέριξ και εντός του αεροδρομίου!

Από τα 46,2 εκατ ευρώ τα 43 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τα επιχειρησιακά προγράμματα ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους.

Κατά τις πληροφορίες η ανάδειξη της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινού μειοδότη- αναδόχου του έργου θεωρείται έκπληξη υπό την έννοια ότι δεν αναμένονταν τόσο μεγάλες εκπτώσεις, όπως συνέβη και με την δεύτερη κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ- ΕΛΙΚΑ- ΠΕΤΡΗΣ, που επίσης υπέβαλε παραπλήσια χτυπημένη οικονομική προσφορά.

Σε αντίθεση με Ιντρακάτ (10,54%), Άκτωρ (7,20%) και Αβαξ (6,99%) των οποίων οι προσφορές κινήθηκαν σε λογικό εύρος τιμών!

Στην εργοληπτική πιάτσα ήδη συζητείται το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών ούτως ώστε να αποφευχθούν ενστάσεις και προσφυγές που θα καθυστερήσουν την κατακύρωση του έργου στον τελικό – οριστικό μειοδότη!

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας δημιουργεί νέα δεδομένα για το νησί της Πάρου όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω τουριστική έκρηξη με ότι τούτο συνεπάγεται ως προς την δημιουργία καταλυμάτων υψηλής ποιότητας και την ανάπτυξη του real estate ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη υψηλές τα τελευταία χρόνια τιμές!