Με πλούσια τραπεζική «ατζέντα» και για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της επισκέπτεται στο τέλος Φεβρουαρίου την Αθήνα η επικεφαλής του SSM Claudia Buch.

Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού θα βρεθεί για σειρά συναντήσεων στη χώρα μας στις 25 και 26 Φεβρουαρίου συνοδευόμενη μάλιστα και από τον Πρόεδρο του SRB (Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης) Dominique Laboureix.

Η επίσκεψη γίνεται στην εποπτική αρχή, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα έχει και τον κομβικό ρόλο, ενώ οι επαφές των δύο υψηλόβαθμών στελεχών θα είναι κατά βάση με τις εθνικές εποπτικές αρχές στην ΤτΕ, όπου και θα συναντήσουν τους επόπτες που είναι στις κοινές ομάδες, ενώ προφανώς θα δουν τόσο τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών όσο φυσικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στην «Α» κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά αυξημένης σημασία επίσκεψη καθώς η χρονική συγκυρία συμπίπτει με τις ανακοινώσεις από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 και των αναθεωρημένων επιχειρησιακών σχεδίων για την επόμενη τριετία.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις προφανώς και θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM, όπως επίσης και η πτωτική τάση των επιτοκίων με ότι αυτό συνεπάγεται για την μείωση των εσόδων των τραπεζών, η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες το 2025, το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου και φυσικά η πορεία των κόκκινων δανείων.

Από τα πλέον βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η έγκριση για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τη διοίκηση των τραπεζών και τους μετόχους.

Η έγκριση από τον SSM αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιστροφή κεφαλαίων στους επενδυτές, καθώς και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια παραμένει κρίσιμη, καθώς επηρεάζει άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Συνολικά «οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με την Claudia Buch αναμένεται να καθορίσει σημαντικές εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι αποφάσεις του SSM θα επηρεάσουν τη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για το προσεχές διάστημα».

Σημειώνεται ότι πριν από την επίσκεψη των SSM και SRB στην Αθήνα θα έχει προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου η απόφαση της ΕΚΤ για μια ακόμη μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες.

Η προηγούμενη επίσκεψη της Claudia Buch στην Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου έναν χρόνο και πιο συγκεκριμένα στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2024.

ΑΕΠ και ακίνητα τα αγκάθια του stress test

Ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα τα μακροοικονομικά σενάρια βάσει των οποίων οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν στα stress tests και στις ελληνικές τράπεζες έγιναν δεκτά με διπλή ανάγνωση.

Στο δείγμα της άσκησης περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.

H Eurobank λόγω της σημαντικής εξαγοράς της Ελληνική Τράπεζα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα περάσει αργότερα.

Η πορεία του ΑΕΠ, η αξία των ακινήτων (εμπορικών και οικιστικών), η ευαλωτότητα σε κλιματικούς κινδύνους αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια για το stress test, το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου 2025.

Στόχος είναι να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε. σε ένα κοινό σύνολο δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, να εντοπιστούν πιθανοί κίνδυνοι, να ενημερωθούν οι εποπτικές αποφάσεις και να αυξηθεί η πειθαρχία της αγοράς.

Τα stress tests πραγματοποιούνται με βάση τα στοιχεία με τα οποία οι τράπεζες κλείνουν τους ισολογισμούς τους το 2024 και παραμετροποιούνται με προβολές για τα έτη 2025, 2026 και 2027.

Τα δύο κυριότερα στοιχεία που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και η πορεία των τιμών των ακινήτων, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη το «νόμισμα» έχει δύο πλευρές.

Από τη μια τα εν λόγω stress tests θα βασιστούν στον ισολογισμό της προηγούμενης χρονιάς που οι ελληνικές τράπεζες είχαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε όλα τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στον αντίποδα των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του 2024 οι παραδοχές των stress tests θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και τα ακίνητα.

Και αυτό γιατί πρόκειται για δύο τομείς που επηρεάζουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΑΕΠ της χώρας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. ενώ και τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους αποτελούν πολύ μεγάλο ειδικό βάρος των τραπεζών ισολογισμών.

stress test

Τα δύο σενάρια

Αναλυτικότερα, το adverse (αρνητικό) σενάριο για τα βασικά μεγέθη της χώρας μας προβλέπει πληθωρισμό για το 2025 4,4% για το 2026 3,9% και για το 2027 2,9% ενώ το βασικό σενάριο μιλάει για μεγέθη 4,4%, 3,9% και 2,9% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το adverse σενάριο για την τριετία μιλάει για αρνητική ανάπτυξη 1,4% το 2025, -4,3% το 2026 και -0,5% το 2027 ενώ το βασικό σενάριο βλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% , 2,3% και 2% αντιστοίχως.

Το βασικό σενάριο για την ανεργία την υπολογίζει στην τριετία στο 9,8%, 9,1% και 8,5% ενώ το δυσμενές σενάριο την ανεβάζει στο 11,4%, 13,6% και 14,7% πάντα για τα έτη 2025,2026 και 2027 αντιστοίχως.

Ενδιαφέρουσα καταγραφή διενεργείται σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων όπου το βασικό σενάριο μιλάει για 4,4% άνοδο των τιμών το 2025 , 3,25% για το 2026 και 2,5% για το 2027.

Αντιθέτως, για το δυσμενές σενάριο η μείωση των τιμών θα είναι 4,6% 12,3% και 7,2% σε ότι αφορά τα οικιστικά ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά ακίνητα τα ποσοστά στο βασικό σενάριο είναι 4% , 1,8% και 1,3% άνοδο ενώ στο δυσμενές σενάριο είναι 6,1% 15,6% και 10,2% πτώση αντιστοίχως για τα έτη 2025 ,2026 και 2027.

Διαβάστε ακόμη: