Σε περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, θα «χτιστεί» το πρώτο μεγάλο πιλοτικό offshore πάρκο, με τη μέθοδο «go-to-areas» που αποφασίσθηκε σε επίπεδο Ε.Ε., για την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων.

Η ευρωπαϊκή οδηγία μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία με τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ», που θα θεσπιστούν με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Natura 2000» και θα εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατόπιν Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε μία ελληνική «go-to-area» θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Η χωροθέτηση της ακτογραμμής Αλεξανδρούπολης

Με άλλο άρθρο του ίδιου σχεδίου νόμου, καθορίζεται ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» το τμήμα που θα προσδιοριστεί για την ανάπτυξη πιλοτικών offshore αιολικών, εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης.

Όπως είναι γνωστό, με τροπολογία του ΥΠΕΝ στα τέλη Ιουνίου, καθορίσθηκε πως στο τμήμα αυτό θα αναπτυχθεί το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων έργων στη χώρα μας, η υλοποίηση των οποίων θα «τρέξει» πιο γρήγορα από ό,τι στα υπόλοιπα θαλάσσια «οικόπεδα» που θα βγουν σε διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία, οι ταρίφες των έργων ανοικτά της Αλεξανδρούπολης θα «κλειδώσουν» με κοινοποίηση στην Κομισιόν, και όχι μέσω διαγωνισμών όπως θα γίνει στα υπόλοιπα «οικόπεδα», από επενδυτές που είναι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, καθώς και κάτοχοι εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη ΡΑΕ, για πάρκα μέρος των οποίων εντάσσεται στην εν λόγω θαλάσσια «ζώνη» ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Στο μέρος της «ζώνης» που θα καθορισθεί ως Περιοχή

Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), θα αναπτυχθούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος έως 600 Μεγαβάτ.

Ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης ΠΟΑΥΑΠ (δηλαδή του τμήματος της ευρύτερης «ζώνης» ανοικτά της Αλεξανδρούπολης) ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» θα επιτρέψει την επίσπευση της δρομολόγησης των έργων, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εξάλλου, με δεδομένο ότι του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος θα προηγείται ΣΜΠΕ, θα διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη των πάρκων θα γίνεται χωρίς σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το σχήμα των «go-to-areas» θα «ενεργοποιηθεί» στην εθνική νομοθεσία σε αυτή τη φάση αποκλειστικά για να επιταχυνθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των πιλοτικών offshore ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση των «Περιοχών Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» για την ανάπτυξη άλλων «πράσινων» επενδύσεων είτε σε άλλα θαλάσσια είτε σε άλλα χερσαία τμήματα της ελληνικής χώρας.

Πρώτη πήρε άδεια η επένδυση Κοπελούζου

Το νέο νομικό πλέγμα δίνει επιχειρηματικό προβάδισμα στον όμιλο Κοπελούζου στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής θαλάσσιου οικοπέδου ισχύος 216 MW από το 2012 στην περιοχή ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι που είτε είχαν ενδιαφερθεί πριν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων, είτε έχουν αποκτήσει ένα σοβαρό εκτόπισμα στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το τελευταίο διάστημα μέσω εξαγορών.

Την ίδια ώρα, ξεκινούν οι προετοιμασίες και για τα υπόλοιπα θαλάσσια αιολικά πρότζεκτ με τα οποία φλερτάρουν ανοικτά όλα τα διεθνή μεγαθήρια και ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί, με στόχο την υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ έως το 2030.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό πυλώνα της χώρας με σημαντικές υποδομές και στον τομέα του φυσικού αερίου (FSRU, νέα μονάδα φυσικού αερίου από ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζο), ενώ η ΕΔΕΥΕΠ (Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θάλασσα, έχει συμπεριλάβει και νέες περιοχές στο χάρτη.

Στο σχεδιασμό αυτό εντάχθηκε η Κρήτη ως δεύτερη κατάλληλη περιοχή που θα μπορεί να φιλοξενήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα, με το υπουργείο να εξετάζει τις περιοχές της Σητείας, του Ξηρόκαμπου (δίπλα στον Αθερινόλακο που είναι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ), την Ιεράπετρα και την Πλάκα. Είναι δεδομένο, ότι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες θα δούμε και στις Κυκλάδες, αφού στα ραντάρ της ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται η βόρεια Άνδρος αλλά και η περιοχή ΒΑ της Λήμνου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για θαλάσσια αιολικά πάρκα

Τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα σε σχέση με την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης (energy transition), ανέδειξε ο Βρετανικός Νηογνώμονας στα πλαίσια του φόρουμ αφορούσαν τόσο θέματα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας όσο και το κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης στα λιμάνια.

Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης είναι:

  • Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες
  • Εφοδιαστική αλυσίδα (υφιστάμενες υποδομές καλωδίων καθώς και υπό ανάπτυξη όπως είναι τα σχέδια των Ελληνικών Καλωδίων για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών που διαθέτουν στην Κόρινθο).
  • Προσδιορισμός των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
  • Τεχνολογική ωριμότητα και είσοδος στην αγορά για τα πλωτά αιολικά
  • Λιμενικές υποδομές (Κατασκευή, Εγκατάσταση, υπηρεσίες Ο&M)
  • Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις
  • Προσαρμοσμένη προσέγγιση/Σχεδιασμός
  • Λειτουργία και Συντήρηση

Με γνώμονα και πάλι την επιτάχυνση των πιλοτικών έργων, άλλο άρθρο στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιτρέπει στους επιλέξιμους επενδυτές (με άδειες που έχουν εκδοθεί ή εκκρεμούν για έργα τα οποία «τέμνουν» τη «ζώνη» στην Αλεξανδρούπολη) να υποβάλουν άμεσα αίτηση για άδεια έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Η άδεια θα καλύπτει όλη τη «ζώνη» και θα μπορεί να υποβληθεί στην ΕΔΕΥΕΠ (τον αρμόδιο φορέα) με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα έχει διάρκεια 3 ετών, με δυνατότητα παράτασης.

Η άμεση έκδοση της άδειας έρευνας σημαίνει πως οι επενδυτές θα μπορούν να ξεκινήσουν να πραγματοποιούν μετρήσεις σε όλη την ευρύτερη «ζώνη» πριν από το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει το τμήμα της (δηλαδή την ΠΟΑΥΑΠ) όπου θα κατασκευασθούν τα πάρκα.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται από τη στιγμή που οι ταρίφες των έργων δεν θα «κλειδώσουν» μέσω διαγωνισμών, όπως θα γίνει στα υπόλοιπα θαλάσσια «οικόπεδα», ενώ και πάλι στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος.

Η πραγματοποίηση μετρήσεων και άλλων μετρητών είναι απαραίτητη, καθώς οι επενδυτές θα προσαρμόσουν τα πρότζεκτ που σχεδίαζαν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στην ΠΟΑΥΑΠ που θα καθορισθεί τελικά.

Έτσι, μεταξύ άλλων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα μετακίνησης της θέσης εγκατάστασης, να τροποποιήσουν τη μέγιστη ισχύ ή την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού τους, καθώς και τον τύπο και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Τα βασικά σημεία ανέδειξε, ο κ.Γιώργος Κανέλλος, επικεφαλής του Τμήματος Υπεράκτιων ΑΠΕ του βρετανικού νηογνώμονα Lloyd’s Register, μιλώντας σε φόρουμ με θέμα την θαλάσσια ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε περισσότερα