Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ο κ. Σολτς θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα βρίσκονται οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί, αν και σε άλλες συνθήκες, θα συμμετείχε σε επίπεδο κορυφής.

Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη. Την επομένη θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στη Βουλγαρία. Πριν την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Κόσοβο και τη Σερβία.

Η πρόσκληση έρχεται μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την ανταλλαγή με τα γερμανικά Marder.

Σε Αθήνα και Άγκυρα η Αναλένα Μπέρμποκ

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου θα μεταβεί στην Αθήνα από το Πακιστάν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια, όπως και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Την Πέμπτη η κυρία Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.