Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.

Όπως αναφέρει στο αιτιολογικό της η Ακαδημία της Στοκχόλμης, το Νόμπελ απονεμήθηκε στην Χαν Γκανγκ για την «έντονα ποιητική πεζογραφία της που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Τα έργα της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα: The Vegetarian (Η Χορτοφάγος, για το οποίο τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Booker 2016, The White Book, Human Acts και Greek Lessons.

Ο Ματς Μαλμ, μόνιμος γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ, είπε ότι συνομίλησε με την Χαν Κανγκ τηλεφωνικά κι ότι η Νοτιοκορεάτισσα λογοτέχνιδα είχε μόλις τελειώσει το δείπνο της με τον γιο της όταν έμαθε τα νέα της βράβευσής της.

Ποια είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Χαν Γκανγκ γεννήθηκε το 1970 στη ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ.

Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή άγκυρα». Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Εκτός από το βραβευμένο μυθιστόρημα Η χορτοφάγος (2007), εχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μάθημα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014), Το λευκό βιβλίο (2016) και Δεν ξεχνώ (2021). Βιβλία της στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ζει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης.

17 γυναίκες εχουν τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας
Μέχρι τώρα μόνον 17 γυναίκες συγγραφείς έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η γηραιότερη εκ των οποίων ήταν Ντόρις Λέσινγκ (1919 – 2013), που βραβεύτηκε το 2007 σε ηλικία 88 ετών.

Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το Νόμπελ Λογοτεχνίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ).

Αυριο Παρασκευή ακολουθεί η απονομή για το Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε ακόμη: