Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου 2011 πεθαίνει ο συνιδρυτής και πρώην CEO της Apple, Steve Jobs. Ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στους υπολογιστές, τη μουσική και την κινητή τηλεφωνία με συσκευές όπως τα Macintosh, iPod, iPhone και iPad, έχασε τη ζωή του χτυπημένος από τον καρκίνο στο πάγκρεας, σε ηλικία 56 ετών.

Γεννημένος στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο Σαν Φρανσίσκο, από δύο φοιτητές που δεν είχαν παντρευτεί, την Joanne Schieble και τον μετανάστη από τη Συρία Abdulfattah Jandali, ο Steve Jobs υιοθετήθηκε όταν ήταν μωρό ακόμα από τον Paul Jobs και τη σύζυγό του Clara.

Αφότου αποφοίτησε από το Λύκειο, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, το 1972, ο Jobs γράφτηκε στο Reed College στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αλλά φοίτησε μόνο για ένα εξάμηνο.

Δούλεψε για λίγο για την Atari στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία, όπου μελέτησε τον Ζεν Βουδισμό.

Το 1976, μαζί με τον φίλο του, τον μηχανικό υπολογιστών Stephen Wozniak, ο Steve Jobs ίδρυσε την Apple Computer στο γκαράζ των γονιών του, στο Λος Άλτος της Καλιφόρνια.

Το 1977 οι Jobs και Wozniak κυκλοφόρησαν τον Apple II, ο οποίος έγινε ο πρώτος δημοφιλής προσωπικός υπολογιστής.

Το 1980 η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο και ο Jobs, που διένυε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, έγινε πολυεκατομμυριούχος.

Τέσσερα χρόνια μετά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh, έναν από τους πρώτους υπολογιστές που δούλευε με κλικ στο ποντίκι, αντί να αναγκάζει τον χρήστη να πληκτρολογεί εντολές.

Ο Jobs έφυγε από την Apple το 1985, έπειτα από σύγκρουση με το δ.σ. της εταιρείας και ίδρυσε την NeXT.

Όταν η εταιρεία αυτή εξαγοράστηκε από την Apple το 1996, ο Jobs επέστρεψε αρχικά ως σύμβουλος και στη συνέχεια ως CEO. Υπό την καθοδήγησή του, η Apple έγινε από σχεδόν χρεοκοπημένη, μια από τις πολυτιμότερες εταιρείες του κόσμου.

Ο Steve Jobs παρουσίασε το iPod το 2001, το iPhone το 2007 και το iPad το 2010.

Στις 24 Αυγούστου του 2011 αποχώρησε από την Apple και πέθανε έξι εβδομάδες αργότερα στο σπίτι του, στο Πάλο Άλτο.

Όταν πέθανε, ο Jobs είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά και μια περιουσία που ξεπερνούσε τα 7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον βιογράφο του, ήταν «το σημαντικότερο στέλεχος επιχειρήσεων της εποχής μας και αυτός που σίγουρα θα θυμάται ο κόσμος σε έναν αιώνα. Η ιστορία θα τον βάλει στο πάνθεον των μεγάλων, πλάι στον Thomas Edison και τον Henry Ford».

Ίσως αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον για τις απόψεις και τη σοφία του οραματιστή δημιουργού του iPhone να γέννησε σενάρια, φήμες και τελικά fake news γύρω από τα περίφημα τελευταία λόγια του.

Για αρκετό καιρό, κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ένα κείμενο που παρουσιαζόταν σαν τα τελευταία λόγια του Steve Jobs και μιλούσε για την αξία της ζωής και της οικογένειας που ξεπερνά όλα τα πλούτη και την επιτυχία.

«Τον πλούτο που κέρδισα στη ζωή μου δεν μπορώ να τον πάρω μαζί μου. Αυτό που μπορώ να πάρω είναι μόνο οι αναμνήσεις πασπαλισμένες με την αγάπη», γράφει μεταξύ άλλων το κείμενο. «Αυτή τη στιγμή, ξαπλωμένος στο κρεβάτι, άρρωστος και καθώς θυμάμαι όλη μου τη ζωή, συνειδητοποιώ ότι όλη η φήμη και ο πλούτος που έχω δεν έχουν νόημα μπροστά στον επικείμενο θάνατο».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πόρισμα που έβγαλε το Reuters, πρόκειται για fake news. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι ο Jobs είπε πράγματι αυτά τα λόγια.

Αντ΄ αυτού, η αδερφή του, Mona Simpson, αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του επιχειρηματία στον επικήδειό της, ο οποίος δημοσιεύτηκε στους New York Times.

«Οι τελευταίες λέξεις του Steve, ώρες νωρίτερα, ήταν μονοσύλλαβες, τις οποίες επανέλαβε τρεις φορές», είπε. «Οι τελευταίες λέξεις του Steve ήταν ‘Ο ουάου. Ο ουάου. Ο ουάου’”.

Ήταν τα λόγια που είπε ο Jobs κοιτάζοντας την αδερφή του, Patty, τα παιδιά του και τη σύντροφο της ζωής του, Laurene.

Διαβάστε ακόμη: