To αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor δεν θα χρησιμοποιηθεί τελικά στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, με το Μπάκιγχαμ να αποφασίζει να το αφήσει εκτός.
Αντ’ αυτού η Καμίλα θα φορέσει χωρίς το διαμάντι το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας (Μαίρη του Τεκ), το οποίο έχει μεταφερθεί από τον Πύργο του Λονδίνου για να αλλάξει το μέγεθος του για τη στέψη της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το BBC, αυτή είναι η πρώτη φορά στην «πρόσφατη ιστορία» που ένα υπάρχον στέμμα θα «ανακυκλωθεί» για στέψη.
Στο στέμμα θα προστεθούν διαμάντια από τη συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η Ινδία ζητάει το διαμάντι μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Η κυριότητα του Koh-i-Noor, ενός από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, έχει αμφισβητηθεί και υπήρχαν ανησυχίες για διπλωματικό επεισόδιο με την Ινδία εάν αποφασιζόταν να χρησιμοποιηθεί.
Η Ινδία έχει προβάλει αρκετές αξιώσεις ότι είναι νόμιμος ιδιοκτήτης του διαμαντιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη στέψη της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είπε ότι η Καμίλα θα στεφθεί με το στέμμα της Queen Mary – και ισχυρίζεται ότι η επαναχρησιμοποίησή του γίνεται για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας».
Ως φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ Β’, στο στέμμα θα τοποθετηθούν διαμάντια από την προσωπική της συλλογή κοσμημάτων, γνωστά ως Cullinan III, IV και V.
Πρόκειται για διαμάντια που φορούσε σε καρφίτσες και προέρχονται από το διαμάντι Cullinan, που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική.
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, το hashtag Kohinoor έγινε τρεντ στο ινδικό Twitter με τους χρήστες να απαιτούν την επιστροφή του.
Η ιστορία του Koh-i-Noor
Όταν εξορύχθηκε στο σημερινό Andhra Pradesh, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Kakatiyan του 12ου-14ου αιώνα, πιστεύεται ότι ήταν άκοπο 793 καρατίων. Η παλαιότερη καταγραφή της κατοχής του το τοποθετεί στα χέρια των Mughals τον 16ο αιώνα. Μετά φέρεται να πέρασε στους Πέρσες και από εκεί στους Αφγανούς.
Ο Σιχ Μαχαραγιάς, Ranjit Singh, το έφερε πίσω στην Ινδία αφού το πήρε από τον Αφγανό ηγέτη Σαχ Shujah Durrani.
Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τους Βρετανούς κατά την προσάρτηση του Παντζάμπ. Η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών απέκτησε την πέτρα στα τέλη της δεκαετίας του 1840, αφού ανάγκασε τον 10χρονο Μαχαραγιά Ντάντζιπ Σινγκ να παραδώσει τα εδάφη και τα υπάρχοντά του.
Έπειτα, η εταιρεία παρουσίασε το διαμάντι στη βασίλισσα Βικτώρια. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγός της, ζήτησε να κοπεί και τοποθετήθηκε στα στέμματα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και της Βασίλισσας Μαρίας πριν τοποθετηθεί στο στέμμα της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 1937.
Το Kohinoor, που σημαίνει «Βουνό του Φωτός», συγκαταλέγεται στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος από τότε, αλλά οι κυβερνήσεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία έχουν όλες διεκδικήσουν το διαμάντι.
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η προοπτική να παραμείνει το πετράδι στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πολλούς χρήστες του Twitter στην Ινδία να απαιτούν την επιστροφή του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή του διαμαντιού. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε πίσω το διαμάντι. Η Ινδία έκανε άλλη μια κρούση τη χρονιά της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Αυτά τα αιτήματα έπεσαν στο κενό, με το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για την επιστροφή του Kohinoor στην Ινδία.
Διαβάστε ακόμη: