Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου -μια τελετή που συνδυάζει το θρησκευτικό κομμάτι με παραδόσεις χιλιετίας και λαμπρότητα.

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και ο βασιλιάς, ο οποίος θα στεφθεί μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, θα γίνει ο 40ός βασιλεύων μονάρχης που στέφεται εκεί από το 1066.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η μεγαλοπρεπής αυτή ημέρα θα περιλαμβάνει έθιμα που χρονολογούνται πάνω από 1.000 χρόνια πίσω. Δείτε πώς θα εξελιχθεί η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

6:00 π.μ. (8:00 π.μ. ώρα Ελλάδος): Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους γύρω από τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, τόσο κατευθυνόμενοι προς το Αββαείο του Γουέστμινστερ όσο και κατά την επιστροφή τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όσοι από αυτούς δεν καταφέρουν να πιάσουν θέση κατά μήκος αυτής της διαδρομής, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή από ειδικά διαμορφωμένους χώρους και γιγαντοοθόνες που θα στηθούν σε μεγάλα πάρκα του Λονδίνου.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ για το Αββαείο του Γουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της στέψης
Περίπου 200 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα λάβουν μέρος στην πομπή προς το Αββαείο του Γουέστμινστερ, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από τις 6 το πρωί.

Άλλοι 1.000 στρατιωτικοί θα πλαισιώσουν τη διαδρομή, αν και η πομπή θα είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

7:15-8:30 π.μ. (9:15-10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος): Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

10:20 π.μ. (12:20 μ.μ. ώρα Ελλάδος): Ξεκινά η πομπή

Η πομπή θα ξεκινήσει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 10:20 (12:20 ώρα Ελλάδος) κινούμενη κατά μήκος του The Mall προς την πλατεία Τραφάλγκαρ, στη συνέχεια κατά μήκος του Whitehall και της Parliament Street, πριν στρίψει στην Parliament Square και το Broad Sanctuary για να φτάσει στη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του Αββαείου του Γουέστμινστερ.
Πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα μεταβούν στο Γουέστμινστερ με το Diamond Jubilee State Coach και όχι με το παλαιότερο, πιο άβολο, Gold State Coach.

Η χρυσή άμαξα με την οποία θα μεταβούν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα
Πρόκειται για τη νεότερη και πιο σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τα 60χρονα της βασιλείας της Ελισάβετ. Εκείνη τη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2014, για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η άμαξα είναι θερμαινόμενη και με κλιματισμό, έχει ηλεκτρικά παράθυρα, καθώς και υδραυλικές αναρτήσεις. Αυτό σημαίνει πως παρά τους τρεις τόνους που ζυγίζει προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου. Θα σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey, με τους αναβάτες στον αριστερό ίππο του ζεύγους, όπως επιτάσσει η επισημότητα της περίστασης.

Άφιξη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ

Η πομπή αναμένεται να φτάσει στο Αββαείο λίγο πριν από τις 11 π.μ. (13:00 ώρα Ελλάδος), με τον βασιλιά Κάρολο πιθανότατα να φορά στρατιωτική περιβολή αντί τις παραδοσιακής στολής με το κοντό παντελόνι και τις μεταξωτές κάλτσες που φορούσαν οι βασιλείς πριν από αυτόν.

Το εσωτερικό στο ΑΒβαείο του Γουέστμινστερ

Ο βασιλιάς Κάρολος θα εισέλθει από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα και θα προχωρήσει μέσα από τον κυρίως ναό μέχρι να φτάσει στον κεντρικό χώρο του Αββαείου.

Θα προηγηθούν πομπές που θα αποτελούνται από θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους της Βρετανίας, καθώς και από εκπροσώπους ορισμένων χωρών της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι θα φέρουν τις σημαίες της χώρας τους και θα συνοδεύονται από τους γενικούς κυβερνήτες και τους πρωθυπουργούς.
Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος και θα διανθιστεί με μουσική που έχει επιλέξει ο ίδιος ο βασιλιάς, και συγκεκριμένα 12 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων ενός από τον Άντριου Λόιντ Βέμπερ καθώς και ελληνορθόδοξη μουσική, θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα του και την ελληνική του καταγωγή.

Συνοδοί επί τιμή του βασιλικού ζεύγους θα είναι οκτώ παιδιά ηλικίας 9-13 ετών. Ξεχωρίζει ασφαλώς ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου πρίγκιπας Γεώργιος, εννέα ετών. Μαζί τους ως συνοδοί του παππού του θα είναι οι 13χρονοι Νίκολας Μπάρκλεϊ και Όλιβερ Τσόλμοντλι και ο 12 ετών Ραλφ Τόλεμας. Τη βασίλισσα Καμίλα θα βοηθούν οι δίδυμοι 13χρονοι εγγονοί της, Γκας και Λούι Λόπες, ο επίσης 13 ετών εγγονός της Φρέντι Πάρκερ Μπόουλς και ο δεκάχρονος εγγονός της αδερφής της, Άρθουρ Έλιοτ.

Κάποιοι από τους συνοδούς που θα λάβουν μέρος στην πομπή θα μεταφέρουν τα πολύτιμα αντικείμενα μπροστά από τον βασιλιά, μέσα στο Αββαείο, ενώ τα περισσότερα θα τοποθετηθούν στον βωμό μέχρι να χρειαστούν στην τελετή στέψης του βασιλιά.

Ποια είναι αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα βασιλικά κοσμήματα -τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας, όπως το στέμμα, η σφαίρα και τα σκήπτρα- στις στέψεις.

Τα επιμέρους αντικείμενα συμβολίζουν διαφορετικές πτυχές της υπηρεσίας και των ευθυνών του μονάρχη.

Το σκήπτρο που θα κρατά ο βασιλιάς Κάρολος

Στον βασιλιά Κάρολο θα παρουσιαστούν η σφαίρα του ηγεμόνα, το σκήπτρο του ηγεμόνα με τον σταυρό και το σκήπτρο του ηγεμόνα με το περιστέρι, καθώς και άλλα αντικείμενα σε καίριες στιγμές της τελετής.

Βήμα-βήμα τα στάδια της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου

Όσο για την ίδια την τελετή, υπάρχουν διάφορα στάδια, τα οποία συνολικά αναμένεται να διαρκέσουν λίγο λιγότερο από δύο ώρες.

Η Χρυσή Σφαίρα

Μια μεγάλη διαφορά από την τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ είναι πως εδώ για πρώτη φορά τα μέλη του κοινού θα κληθούν να υποσχεθούν πίστη στον βασιλιά, σε ένα μέρος της τελετής που οι διοργανωτές αποκαλούν «χορωδία εκατομμυρίων». Σε μια άλλη απόκλιση από την παράδοση, οι γυναίκες κληρικοί θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο και οι θρησκευτικοί ηγέτες από άλλες θρησκείες θα έχουν ενεργό ρόλο.

Πρώτο στάδιο: Η αναγνώριση

Ο βασιλιάς Κάρολος θα παρουσιαστεί στον «λαό» -μια παράδοση που χρονολογείται από την αγγλοσαξονική εποχή. Στεκόμενος δίπλα στον 700 ετών θρόνο στέψης, ο βασιλιάς θα στραφεί προς τις τέσσερις πλευρές του Αββαείου και θα ανακηρυχθεί ο «αναμφισβήτητος βασιλιάς», πριν ζητηθεί από το εκκλησίασμα να δείξει την τιμή και την υπηρεσία του. Το εκκλησίασμα θα φωνάξει «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» (God Save the King) και οι σάλπιγγες θα ηχούν μετά από κάθε αναγνώριση.

Αμέσως μετά, εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας θα επιδώσει στον Κάρολο τη νέα κόκκινη δερματόδετη Βίβλο που έχει τυπωθεί για την τελετή, με τα πάγια λόγια «ιδού η Σοφία, ιδού ο βασιλικός Νόμος, ιδού οι ζωντανοί Χρησμοί του Θεού».

Ο θρόνος της στέψης, επίσης γνωστή ως θρόνος του Αγίου Εδουάρδου ή θρόνος του βασιλιά Εδουάρδου, πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο έπιπλο στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον αρχικό του σκοπό. Συνολικά 26 μονάρχες έχουν στεφθεί σε αυτόν.

Αρχικά κατασκευάστηκε με εντολή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α’ για να περιβάλλει τη Λίθο του Πεπρωμένου, η οποία είχε αφαιρεθεί κοντά στο Σκόουν της Σκωτίας.

Η πέτρα -ένα αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας- επιστράφηκε στη Σκωτία το 1996, αλλά μεταφέρθηκε πίσω στο Λονδίνο για να χρησιμοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια της στέψης, η δρύινη καρέκλα τοποθετείται στο κέντρο του ιστορικού μεσαιωνικού ψηφιδωτού δαπέδου, γνωστού ως «πλακόστρωτο Cosmati», μπροστά και απέναντι από τον μεγάλο βωμό, για να τονιστεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της τελετής.

Δεύτερο στάδιο: Ο όρκος

Λίγο πριν από τον όρκο, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα αναγνωρίσει τις πολλαπλές θρησκείες που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «θα προσπαθήσει να προωθήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μπορούν να ζουν ελεύθερα».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος θα δώσει τον όρκο στέψης -μια νομική απαίτηση. Θα ζητήσει από τον βασιλιά Κάρολο να επιβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τον νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, και ο βασιλιάς θα τοποθετήσει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και θα δεσμευτεί ότι θα «εκτελέσει και θα τηρήσει» αυτές τις υποσχέσεις.

Ο βασιλιάς θα δώσει επίσης έναν δεύτερο όρκο -τον Όρκο της Διακήρυξης Προσχώρησης- δηλώνοντας ότι είναι «πιστός προτεστάντης».

Τρίτο στάδιο: Το χρίσμα

Το τελετουργικό ένδυμα του βασιλιά θα αφαιρεθεί και εκείνος θα καθίσει στον θρόνο της στέψης για να πάρει το χρίσμα, τονίζοντας την πνευματική ιδιότητα του ηγεμόνα που είναι επίσης επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ρίξει ειδικό μύρο από την Αμπούλα -μια χρυσή φιάλη- στο Κουτάλι Στέψης πριν χρίσει τον βασιλιά, σχηματίζοντας έναν σταυρό στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του.

Η αμπούλα αυτή φτιάχτηκε για τη στέψη του Καρόλου Β’, αλλά το σχήμα της παραπέμπει σε μια παλαιότερη εκδοχή και σε έναν θρύλο ότι η Παναγία εμφανίστηκε στον Άγιο Θωμά τον Μπέκετ τον 12ο αιώνα και του έδωσε έναν χρυσό αετό από τον οποίο θα χρίζονταν οι μελλοντικοί βασιλείς της Αγγλίας.

Το κουτάλι της στέψης είναι πολύ παλαιότερο, αφού επέζησε από την καταστροφή των βασιλικών από τον Όλιβερ Κρόμγουελ μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο.

Το ίδιο το λάδι παράχθηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου χρησιμοποιώντας ελιές που συλλέγονται από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και καθαγιάζεται σε ειδική τελετή στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην ισραηλινή πόλη.

Ένα παραβάν θα τοποθετηθεί γύρω από την καρέκλα για να αποκρύψει τον βασιλιά από τη θέα, επειδή αυτό θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής.

Τέταρτο στάδιο: Η στέψη

Κυριολεκτικά η στιγμή της στέψης: Όταν ο βασιλιάς θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου για μοναδική φορά στη ζωή του.

Το στέμμα πήρε το όνομά του από μια πολύ παλαιότερη εκδοχή του, η οποία κατασκευάστηκε για τον Αγγλοσάξονα βασιλιά και άγιο, Εδουάρδο τον Ομολογητή, και λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν στις στέψεις μετά το 1220, μέχρι που ο Κρόμγουελ το έλιωσε. Κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Κάρολο Β’, ο οποίος ήθελε ένα στέμμα παρόμοιο με αυτό που φορούσε ο Εδουάρδος, αλλά ακόμη πιο μεγαλοπρεπές.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα είναι μόλις ο έβδομος μονάρχης που θα το φορέσει, μετά τους Κάρολο Β’, Ιάκωβο Β’, Γουλιέλμο Γ’, Γεώργιο Ε’, Γεώργιο ΣΤ’ και Ελισάβετ Β’ -η οποία το φόρεσε για τελευταία φορά στη δική της στέψη το 1953.

Πρώτα ο βασιλιάς θα φορέσει ένα λαμπερό χρυσό παλτό που ονομάζεται Supertunica και θα του δοθούν αντικείμενα όπως η σφαίρα του ηγεμόνα, το δαχτυλίδι στέψης, το σκήπτρο του ηγεμόνα με σταυρό και το σκήπτρο του ηγεμόνα με περιστέρι.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του βασιλιά και οι καμπάνες του Αββαείου θα χτυπήσουν για δύο λεπτά, θα ηχήσουν σάλπιγγες και θα πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον Πύργο του Λονδίνου θα υπάρξει χαιρετισμός με 62 πυροβόλα. Είκοσι ένας πυροβολισμοί θα σημειωθούν σε άλλες 11 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, καθώς και σε πλοία του Βασιλικού Ναυτικού.

Πέμπτο στάδιο: Η ενθρόνιση

Στο τελευταίο μέρος της τελετής ο βασιλιάς θα ανέβει στον θρόνο. Ενδέχεται μάλιστα να τον ανυψώσουν σε αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος, οι επίσκοποι και άλλοι ομότιμοι του βασιλείου.

Παραδοσιακά, μια σειρά βασιλικών και ομότιμων θα αποτίουν στη συνέχεια φόρο τιμής γονατίζοντας μπροστά στον νέο βασιλιά, ορκιζόμενοι υποταγή και φιλώντας το δεξί του χέρι.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα είναι ο μόνος βασιλικός δούκας που θα γονατίσει και θα αποτίσει φόρο τιμής στον βασιλιά Κάρολο.
Και αντί για τους ομότιμους, για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος θα καλέσει τον κόσμο στο Αββαείο, καθώς και όσους παρακολουθούν και ακούν στο σπίτι, να ορκιστούν πίστη σε αυτό που οι διοργανωτές αποκαλούν «νέα και σημαντική στιγμή στην παράδοση της στέψης».

Η βασίλισσα Καμίλα

Μετά την απόδοση τιμών, η βασίλισσα Καμίλα θα χριστεί, θα στεφθεί και θα ενθρονιστεί σε μια απλούστερη τελετή -αν και δεν θα χρειαστεί να ορκιστεί.
Θα στεφθεί με το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης -το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά για τη στέψη της βασίλισσας Μαρίας μαζί με τον Γεώργιο Ε’, αλλά τροποποιήθηκε ώστε να αφαιρεθούν ορισμένα από τα τόξα και να επανατοποθετηθούν τα διαμάντια Cullinan III, IV και V.

Η αναχώρηση
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα κατέβουν από τους θρόνους τους και θα εισέλθουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου πίσω από την κεντρική Αγία Τράπεζα -εδώ ο Κάρολος θα αφαιρέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα φορέσει το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα, προτού συμμετάσχει στην πομπή έξω από το Αββαείο, καθώς θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος.

13:00 (15:00 ώρα Ελλάδος) Επιστροφή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Στη συνέχεια, ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επιστρέψουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την αντίστροφη διαδρομή από την οποία ήρθαν, αυτή τη φορά ταξιδεύοντας με την 260 ετών χρυσή κρατική άμαξα που έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από την εποχή του Γουλιέλμου Δ’.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, οι πρίγκιπες Τζορτζ και Λούις και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, θα συμμετάσχουν στην πομπή μαζί με τους γονείς τους, σε μια άμαξα πίσω από τη χρυσή κρατική άμαξα.

Σχεδόν 4.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν μέρος σε αυτό που το υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική τελετουργική επιχείρηση του είδους της εδώ και μια γενιά.
Μαζί τους θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις χώρες της Κοινοπολιτείας και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη.

Η διαδρομή είναι 2,29 χιλιόμετρα από το Αββαείο μέχρι τους χώρους του παλατιού. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα λάβουν βασιλικό χαιρετισμό και τρεις επευφημίες από το στρατιωτικό προσωπικό που έχει παρελάσει.

14:30 (16:30 ώρα Ελλάδος): Πτήση αεροσκαφών πάνω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ
Έχει καθιερωθεί από τη στέψη του Εδουάρδου το 1902, ο νέος μονάρχης να χαιρετά τα πλήθη από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ενώ από πάνω τους περνούν πολεμικά αεροπλάνα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα συνεχίσουν την παράδοση -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ποια άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συμμετάσχουν.

Οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν το τέλος των δημόσιων εορτασμών της ημέρας στις 14:30 (16:30 ώρα Ελλάδος), με εξάλεπτη πτήση με τη συμμετοχή μελών του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας και με αποκορύφωμα την επίδειξη των Red Arrows.

Διαβάστε περισσότερα