Να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοιό (self-test) στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στους μαθητές, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας οι οποίοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την από 10.4.2021 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και δεν έχουν σχολική κάρτα (αρνητική στην COVID-19) που εκδίδεται από την σχετική πλατφόρμα, δεν γίνονται δεκτοί στα σχολεία, θα λαμβάνουν απουσίες και θα απομακρύνονται από την σχολική μονάδα.
Οι προσφεύγοντες, υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».

Παραβιάζει ακόμη τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (νόμος 2101/1992), την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (νόμος 2502/1997), όπως και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Κεραμέως: Θα καλύπτονται τα δικαστικά έξοδα των εκπαιδευτικών για τις σε βάρος τους αγωγές από αρνητές των self test

Αρνητές των self-test (τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι κι ένας ιερέας) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας το άμεσο «πάγωμα» κι εν συνεχεία την ακύρωση του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κοροναϊό, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να υποχρεώνονται οι μαθητές και οι δάσκαλοι-καθηγητές τους σε self test 2 φορές την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η κυρία Κεραμέως μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως «τα self test εντάσσονται στα εργαλεία που έχουμε για να προστατέψουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο. Τα τεστ ξεκίνησαν από τα Λύκεια και επεκτάθηκε το μέτρο σε πολλούς άλλους κλάδους».

«Το μέτρο εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στα Λύκεια», υπογράμμισε η Υπουργός ευχαριστώντας τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την τήρηση των μέτρων προστασίας κάνοντας μεμονωμένη αναφορά στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που όπως τόνισε «δέχθηκαν πιέσεις από γονείς».

«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών μας, των εκπαιδευτικών μας, προκειμένου, να καλυφθούν τυχόν δικαστικές δαπάνες για την υπεράσπιση των καθηκόντων τους», υπογράμμισε η κα Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι χτες αστυνομικός, αρνητής των self test κατέθεσε αγωγή σε βάρος διευθύντριας Λυκείου. Ενώ αξίζει να τονιστεί ότι κατά τόπους ΕΛΜΕ διαμαρτύρονται ζητώντας την απόσυρση μηνυτήριων αναφορών σε βάρος εκπαιδευτικών από γονείς που αρνούνται τη διενέργεια των self test.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.