Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με τη δημιουργία του πιο προνομιακού από άποψης θέας προς τον Ιερό Βράχο ξενοδοχείου, του «Coco-Mat Athens BC», έφερε μια ανηλεή, πενταετή μέχρι στιγμής διαμάχη της εταιρείας με αρμόδιες υπηρεσίες, τοπικούς συλλόγους και άλλους φορείς.
Το σίγουρο είναι ότι πoτέ άλλοτε το ύψος ενός κτιρίου δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και διχογνωμίες γύρω από τη νομιμότητά του ή μη, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι… Ταυτόχρονα όμως αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί και η «επιτομή» της ελληνικής κακοδαιμονίας και των κρατικών παθογενειών. Της γραφειοκρατίας, του δαιδαλώδους μέχρι…αυτοκατάργησης θεσμικού πλαισίου, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, των αλληλοαναιρούμενων αποφάσεων.
Βεβαίως όλα έγιναν στο φως της ημέρας και με τη νομιμότητα που εξασφάλισαν οι εκδοθείσες άδειες, έστω και αν αυτές κινούνταν στα όρια ή και ήταν λανθασμένες, όπως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως η υπόθεση, που έφτασε να γίνει θέμα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά το παρελθόν, θα έχει μεγάλη συνέχεια, τόσο λόγω των υψηλών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία, όσο και γιατί έχει φτάσει για ακόμη μία φορά στο ΣτΕ, αλλά και λόγω της πρόσφατης απόφασης του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεων που διέπουν το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην περιοχή.
Το τελεσίγραφο
Τον Νοέμβριο του 2022 εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία απευθύνεται στον Δήμο Αθηναίων ορίζοντας προθεσμία τριών μηνών για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Δήμος όφειλε να είχε ήδη συμμορφωθεί στην απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία ακύρωσε την οικοδομική άδεια επειδή δεν είχε προηγηθεί έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.
Ακολούθησε αυτοψία από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου όπου κρίθηκε πως είναι αυθαίρετα και κατεδαφιστέα το δώμα, ολόκληροι οι όροφοι 8, 9 και 10 και ο μισός 7ος, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης ύψους 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο διατήρησης θα καταλογίζεται κάθε χρόνο εις βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, για όσο διάστημα δεν κατεδαφίζονται οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες.
Η εταιρεία έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά αυτής της απόφασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση, όμως, την απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ η προθεσμία προς τον Δήμο λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες…
Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 η Μπλε Κέδρος, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων προέβη σε σύνταξη έκθεσης αυτοψίας, με την οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα «για αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση ύψους κατόπιν μερικής ανάκλησης κατά το αντίστοιχο μέρος τής υπ’ αριθ. 15/2017 άδειας δόμησης και των μεταγενέστερων αναθεωρήσεων σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 11/2022 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ».
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «θα προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων αρχών και δικαστηρίων κατά της ανωτέρω διοικητικής πράξης με σκοπό την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων της». Υπενθύμιζε, ακόμη, ότι έχει ήδη προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού (της 20ής Ιουλίου 2020). Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο ΣτΕ μία εκ των προσφυγών της Μπλε Κέδρος.
Η μη απάντηση
Σε κάθε περίπτωση, το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου αποτελεί το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, αλλά και πηγή προβλημάτων.
Σε πρόσφατη δήλωσή του πάντως ο κ. Μπομπόλιας ανέφερε, όπως τουλάχιστον του αποδίδεται, ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που δίνει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία καθώς όταν ένας ενδιαφερόμενος ζητάει μια οικοδομική άδεια για να χτίσει κοντά στην Ακρόπολη, δεν είναι αυτός υπεύθυνος για να περάσει την άδεια από όποιον έχει άποψη ή αρμοδιότητα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία στην περίπτωσή μας ακολουθήθηκε».
Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, προαναγγέλλεται εμμέσως ότι η εταιρεία ενδεχομένως να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της φτάνοντας το θέμα μέχρι και στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, έχει συμβεί ήδη, αλλά από την… ανάποδη. Γιατί η υπόθεση έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού κατά το παρελθόν από διεθνή μέσα, όπως η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που σε δημοσίευμά της, το 2019, με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση – Οι Ελληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», παρέθετε τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που συμμετείχαν στην εκστρατεία με στόχο να σταματήσει η κατασκευή του ξενοδοχείου της Coco-Mat και άλλων παρόμοιων.
Ακόμη, είχαν προκληθεί παρεμβάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ΙCOMOS, του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra κ.ά.
Διαβάστε ακόμη:
- Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Σοκαριστικές εικόνες
- Η Σάλμα Χάγιεκ παραπονιέται ότι δεν της έδιναν ρόλο σε κωμωδίες επειδή..ήταν πολύ σέξι
- ΛεΜπρόν Τζέιμς: Έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στον μαγικό κόσμο του NBA!
- Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο δελτίο καιρού – Πού θα χιονίζει ως την Πέμπτη