Μήνυμα εμβάθυνσης και σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια περίοδο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας και μεγάλων εμπορικών ανακατατάξεων διεθνώς στέλνουν οι διαδοχικές και υψηλού επιπέδου συναντήσεις που είχε το προηγούμενο τετραήμερο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου.
Οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είχαν στο επίκεντρο τις συνομιλίες με τους αμερικανικούς κολοσσούς υδρογονανθράκων Exxon Mobil, Chevron και Cheniere και έρχονται να επιβεβαιώνουν την επιδίωξη της χώρας μας να εκμεταλλευτεί τον στρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως διάδρομος ενεργειακής διαμετακόμισης προ την ΕΕ.
Και οι δύο εκπρόσωποι της παγκόσμιας βιομηχανίας εξορύξεων βρίσκονται στην χώρα μας και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να επιταχύνει τους ρυθμούς για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο για τα οποία έχει δηλώσει ηχηρό παρόν η Chevron και αναμένεται να επισημοποιήσει με τον διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά της, η Exxon Mobil η οποία έχει από καιρό δείξει τη σημασία που αποδίδει στο σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στις δύο περιοχές της Κρήτης (δυτικά και νοτιοδυτικά) που της έχουν παραχωρηθεί σε κοινό σχήμα με την HelleniQ Energy αξιολογώντας τα σεισμικά δεδομένα που έχει στα χέρια της.
Η επίσκεψη Ράιτ στην Αθήνα
Στο επίκεντρο των πυκνών οικονομικών και πολιτικών επαφών στις ΗΠΑ βρέθηκε η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την τηλεδιάσκεψη που είχε η ελληνική αποστολή με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Κρις Ράιτ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποδέχτηκε μάλιστα την πρόσκληση του κ. Παπασταύρου να επισκεφτεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο, με σκοπό να γίνει στην Eλλάδα η Σύνοδος για την Διατλαντική Συνεργασία για την ενέργεια και το κλίμα (P-TECC). Εφ’όλης της ύλης συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μάιου και με το μέλος της Αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων και Αντιπρόεδρο της υποεπιτροπής Ενέργειας, Randy Weber.
Μεταξύ των θεμάτων που αναλύθηκαν ήταν η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας και διαφοροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως της τρέχουσας διεθνούς ενεργειακής συγκυρίας και της ανάγκης για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Έμφαση δόθηκε επίσης στον διεθνή διαγωνισμό για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρθηκε οι περιοχές αυτές εμφανίζουν γεωλογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Ζορ, Λεβιάθαν), ενώ η υλοποίηση των ερευνών βασίζεται σε υπερσύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα βάθη των θαλασσών και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο.
Ο ρόλος του LNG
Σημαντικό σκέλος των συζητήσεων αφορούσε την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στη συνεργασία με την Venture Global LNG. Η αμερικανική εταιρεία υπέγραψε πέρσι πενταετής συμφωνία με την Gastrade για την επαναεριοποίηση έως και 1.000.000 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως στον τερματικό σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας την πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τις αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια των επαφών συζητήθηκε επίσης και η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Η ουκρανική εταιρεία D take παρέλαβε τo πρώτη της φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτώντας είναι σημαντικό βήμα προς την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από τις συζητήσεις δεν απουσίασε ούτε η τριμερής συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας σε πρωτοβουλίες που προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συζητήσεων εντούτοις θεωρείται δεδομένο ότι στις επαφές αυτές θα συζητήθηκε και το θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου (GSI), το οποίο επί του παρόντος παραμένει παγωμένο λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων με αβέβαιο μέλλον.
East Med και ΑΠΕ
Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε επίσης και ο αγωγός Εast Med που αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στην μεταφορά φυσικού αερίου από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανατολική Μεσόγειο.
Η συζήτηση αφορά την προώθηση του νομοσχεδίου H.R. 2510, για την ενίσχυση της συνεργασίας για την έρευνα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ενδυναμώνει την τριμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης και θέματα προσέλκυσης επενδύσεων συμπεριλαμβανομένης της προώθησης συνεργασίας για επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου.
Για παράδειγμα, συζητήθηκαν επαφές μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αμερικανικών εταιρειών για την υποστήριξη επενδύσεων σε πράσινα έργα υποδομών όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα.
Η συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και την κοινή ανάπτυξη έργων. Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν όπως αναφέρθηκε την τεχνολογική πρόοδο και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.
Η αυλαία στο πενθήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ του κ. Παπασταύρου πέφτει σήμερα 12 Μαίου με την συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με το Υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, κ. DougBurgum. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. John Barrasso, δεύτερο στην ιεραρχία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, καθώς και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, κ. Mike Haridopoulos.
Διαβάστε ακόμη:
- Σπάνια έργα και «βαριές» υπογραφές στο Greek Sale του οίκου Bonhams
- Μήνας road shows, Γενικών Συνελεύσεων και μερισμάτων για τις τράπεζες
- Διπλό crash test για την ελληνική οικονομία: Fitch και Scope αξιολογούν την πρόοδο του 2025
- Προσωπικός Αριθμός: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα, όλα σε ένα – Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσουμε