Σε φάση στασιμότητας και αναμονής έχει εισέλθει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρηματιστηριακή αγορά!

Η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και νυν Λεωφόρος Αθηνών «δεν ακούει» από τα καλά νέα για τις αποκρατικοποιήσεις και την πορεία της οικονομίας και παραμένει εγκλωβισμένη σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων, αναζητώντας κατεύθυνση.

Είναι προφανές πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας κάτι που διαφαίνεται μέσα από τον πολύ χαμηλό ημερήσιο όγκο συναλλαγών και αποδίδεται αφενός στη στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές ενόψει των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους S&P στις 22 Οκτωβρίου και Moody’s στις 19 Νοεμβρίου, καθώς και ενόψει στοιχείων για την πορεία βασικών οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα τον πληθωρισμό!

Αφετέρου, η αγορά έχει υποστεί ασφυξία ρευστότητας λόγω αυξήσεων κεφαλαίου, πχ της ΔΕΗ και των ομολογιακών εκδόσεων των επιχειρήσεων!

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς που δεν λέει να ξεκολλήσει από τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών απεικονίζει και έναν προβληματισμό των επενδυτών όσον αφορά κατ’ αρχήν , την μη ελεγχόμενη έκρηξη ακρίβειας, εκτόξευσης των τιμών αγαθών και προϊόντων, αλλά και ενεργειακής κρίσης που ήδη διαφαίνεται και αρχίζει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία!

Επιπροσθέτως, μολονότι η πανδημία τελεί υπό έλεγχο και η κανονικότητα σε μεγάλο βαθμό έχει αποκατασταθεί, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δείχνουν προβληματισμένοι για την ανεργία, την ακρίβεια αλλά και τις οξυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις που προκαλούν αβεβαιότητα!

Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς θεωρούν πως αργά ή γρήγορα η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα αποκατασταθεί λόγω της συνεχιζόμενης εκρηκτικής πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, της βελτίωσης των βασικών οικονομικών δεικτών, της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και της ολικής επιστροφής του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού 2019!

Ασφαλώς οι ενδείξεις διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων απασχολεί, ωστόσο η δυναμική της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μεγάλα έργα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και συγχωνεύσεις εισηγμένων διαμορφώνουν ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον που αργά ή γρήγορα θα βρει τον βηματισμό του …