Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 17 Απριλίου, η οποία αναμένεται να δώσει ξεκάθαρο σήμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Το ερώτημα που κυριαρχεί: θα προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% ή θα κρατήσει στάση αναμονής;

Το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται σήμερα στο 2,50%, έπειτα από έξι διαδοχικές μειώσεις από τον Ιούνιο του 2024. Στο εσωτερικό της Τράπεζας, οι απόψεις διχάζονται, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αποφεύγει να προεξοφλήσει τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να βασίζονται στα νεότερα οικονομικά δεδομένα.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,3% τον Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ και τη σταθεροποίηση των αποδόσεων στα ομόλογα, έχει αναθερμάνει τα σενάρια νέας χαλάρωσης.

Αποπληθωριστικές πιέσεις και αγορές σε αναμονή

Το τριμηνιαίο Euribor πέρασε πρόσκαιρα το όριο του 2,50%, αλλά έκτοτε υποχωρεί σταθερά, φτάνοντας στο 2,387%, κάτω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, το ESTR κινείται στο 2,417%, ενισχύοντας τις προσδοκίες για νέα μείωση.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνει ανοιχτά υπέρ της συνέχισης των μειώσεων, εκτιμώντας ότι το επιτόκιο πρέπει να φτάσει το 2% μέχρι το τέλος του 2024. Αν η απόφαση λαμβανόταν σήμερα, θεωρεί σχεδόν βέβαιη μια μείωση κατά 0,25%.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην γερμανική οικονομία, που απειλείται με τρίτη διαδοχική χρονιά ύφεσης, όπως και οι ασθενείς ενδείξεις για πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία, εντείνουν τις πιέσεις για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Δύο βασικά σενάρια στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα σενάρια που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι τα εξής:

  • Διατήρηση του επιτοκίου στο 2,50% τον Απρίλιο, με πρόθεση να σταθμιστούν οι εξελίξεις το καλοκαίρι
  • Μείωση στο 2,25% τον Απρίλιο και ολοκλήρωση της αποκλιμάκωσης στο 2% έως τον Σεπτέμβριο

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ καλείται να κινηθεί με ακρίβεια χειρουργού, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα των τιμών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι ανακοινώσεις της 17ης Απριλίου θα αποτελέσουν καθοριστικό σημείο για τις αγορές, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη: