“Μια ταινία πρέπει να είναι περισσότερο σαν μουσική παρά σαν λογοτεχνία. Πρέπει να είναι μια προοδευτική ανάπτυξη διαθέσεων και αισθημάτων. Το θέμα, αυτό που είναι πίσω από το συναίσθημα, το νόημα, όλα αυτά έρχονται αργότερα.” είπε κάποτε ο κορυφαίος Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, Stanley Kubrick.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους σκηνοθέτες καθώς και ότι δημιούργησε ταινίες-εγκώμια (και συχνά αμφιλεγόμενες)…

Ο Stanley Kubrick γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1928 στο Μανχάταν.Ο πατέρας του, του έμαθε σκάκι όταν το Kubrick ήταν 12 χρονών. Αυτό το χόμπι τον ακολούθησε σε όλη του την ζωή. `Ενα χρόνο αργότερα αγοράζοντας του μια φωτογραφική Graflex, γοητεύτηκε από την φωτογραφία.

Τα επόμενα 40 χρόνια αναδείχθηκε το ιδιοφυές ταλέντο του ως σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και φωτογράφο των ταινιών του. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ταινίες της καριέρας του, είναι : Spartacus (1960), Lolita (1962), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), 2001: A Space Odyssey (1968), A Clockwork Orange (1971), Barry Lyndon (1975), The Shining (1980), Full Metal Jacket (1987), Eyes Wide Shut (1999).

O Stanley Kubrick “έφυγε” από τη ζωή από καρδιακή προσβολή, στον ύπνο του, λίγο πριν βγει η ταινία στις αίθουσες. Ήταν τέσσερις μόλις ημέρες μετά την τελική version του “κύκνειου άσματός” του…

Μάτια ερμητικά κλειστά

Eyes wide shut… που σημαίνει στα ελληνικά… Μάτια ερμητικά κλειστά… Μια ταινία που έγραψε τη δική της μεγάλη ιστορία και που όποιος την έχει δει, δεν μπορεί παρά να τη θυμάται και να έχει αφήσει στο μυαλό του κάποια ερωτήματα ίσως….Σε αυτήν την ταινία, ο σκηνοθέτης και παραγωγός της, κάνει λόγο για μια απόκρυφη, μυστική κοινωνία που εξαλείφει αυτούς που μπαίνουν στο δρόμο της… Αρκετές θεωρίες προέκυψαν για το θάνατο του Κιούμπρικ και για την “ύποπτη”, τόσο ξαφνική φύση του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.