Ανοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, σε περίπτωση που παραμείνουν υψηλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελλληνικές τράπεζας.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας bad bank, στη βάση της πρότασης της Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το εναπομείναν απόθεμα των NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις», όπως τόνισε.
Εκτίμησε ωστόσο ότι «είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον παραπάνω στόχο».
Το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμα της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, πριν φτάσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμα τους στην Κομισιόν και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ, που αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει το αρχικό κόστος με ίδιους πόρους».
Η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το «μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο στόχος είναι η «επανεφεύρεση» της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. Μόλις επανέλθει η κανονικότητα, «η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.