Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «η θετική εικόνα διαμορφώνεται από τα τουριστικά έσοδα, τα οποία αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων και προσλήψεων, τη συρρίκνωση της ανεργίας και από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προσθέτως, ανέφερε ότι «οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνουν και τον Ιούλιο. Αντιθέτως, το αρνητικό στοιχείο είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτή στιγμή, έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από το πρώτο τρίμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023».

Για την συνολική εικόνα των εσόδων, επανέλαβε ότι «πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου.

Τότε, θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα και συνεπώς, θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους».

Για το φυσικό αέριο, υποστήριξε πως αποτελεί «ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση. Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειασθεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα και επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «τους επόμενους μήνες, θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων», σημείωσε.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα στήριξη στα καύσιμα, επισημαίνοντας, πάντως, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί προτεραιότητα.

Για το επίδομα θέρμανσης, εντόπισε ότι «βούληση της κυβέρνησης, να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό».

«Για το 2023, ο Πρωθυπουργός στοχεύει στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους (παρέμβαση ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ). Επιπλέον, έρχεται μόνιμη αύξηση στις συντάξεις», χωρίς να αναφερθεί στο ύψος.

Για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι «θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023, για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση».

Για τις υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις, είπε πως «διατηρούνται όλες και είναι μόνιμες. Θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα με μόνιμες μειώσεις φόρων και μη μόνιμη βοήθεια του πολίτη για την αντιμετώπιση δαπανών».

Διαβάστε ακόμη:

Νικολά Σαρκοζί: Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος φωτογραφίζει τόπλες την Κάρλα Μπρούνι 

Ένας δρόμος της Αθήνας στους πιο cool του κόσμου

Lana Rhoades: Η πρώην πορνοστάρ έκανε κρυφά παιδί με σούπερ σταρ του NBA