Τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους (όπως και τον Ιούνιο), λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, της αυξημένης κατανάλωσης και της καλύτερης –έναντι των προβλέψεωνπορείας του τουρισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα μέτρα για το 2023 (βάσει και της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή) και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής της θητείας, θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού εισήλθαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται».

Αναφορικά ενδεχόμενη νέα έξοδο στις αγορές, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «σταθερή επιδίωξη, είναι η συστηματική επικοινωνία της χώρας με τις αγορές, εάν είναι μάλιστα εφικτό –ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές– με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Αυτό, προκύπτει με τη συμβολή εξωγενών παραγόντων, όπως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως, κυρίως οφείλεται στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική».

Για την πορεία του πληθωρισμού, σημείωσε επίσης ότι «έχει και ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά, μέσω των οποίων, αποκτά μονιμότερο χαρακτήρα».

Όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «σηματοδοτεί την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Χάρη στη σκληρή και μεθοδική δουλειά της κυβέρνησης, αλλά και –πρωτίστως– στις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας, επιτυγχάνεται ένας ακόμη μεγάλος εθνικός στόχος, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης» και εν συνεχεία, συμπλήρωσε:

«Το τρίπτυχο της εφαρμογής μίας υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και της άσκησης διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, μάς επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε, την τελευταία τριετία, σειρά επιτυχημένων εξόδων στις αγορές –παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες– να μειώσουμε τα σπρεντ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και να διαμορφώσουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία υπερβαίνουν σήμερα τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις συνετές ενέργειες, με βάση τους παραπάνω άξονες».

Αναφορικά με τα προβλεπόμενα, νέα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε αρχικά ότι «υπάρχει σχεδιασμός για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 8.5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του έτους, έχοντας εξαντλήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε το α’ πεντάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Η εκτίμησή μας, είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. Άλλωστε, ορισμένα από τα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα, όπως η επιδότηση για τα καύσιμα, έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο» και ολοκλήρωσε:

«Όσον αφορά το 2023, επεκτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Προσθέτως, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, από την 01/01/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δηλαδή το σύνολο της κοινωνίας, ενώ “ξεπαγώνουν” οι συντάξεις για πρώτη φορά έπειτα από δώδεκα χρόνια και τίθενται σε “τροχιά” τακτικών και μόνιμων αυξήσεων».

Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, παραχωρήθηκε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο, Όμηρο Εμμανουηλίδη.