Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλεσμένος το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, τα πακέτα μέτρων που θα ακολουθήσουν και την οικονομική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων ότι εξαντλήσαμε όλο τον δημοσιονομικό χώρο. «Τα 8,5 δις είναι το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην Ευρώπη» και εκτιμά τον μήνα Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι, «ακόμα δεν έχουμε υλοποιήσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, καθώς πρόκειται για ζητήματα που «τα συζητάμε γενικά, όχι όμως μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο σχεδιασμός είναι κυβερνητικός τετραετίας. Είχαμε υποσχεθεί να μειώσουμε φόρους και νομίζω τα έχουμε καταφέρει σημαντικά σε αυτό το επίπεδο».

Μεταξύ άλλων είπε ότι κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα κι έρχεται και παρεμβαίνει με μέτρα… Όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζω ότι, και φέτος η χώρα θα έχει έλλειμμα. Αν μεγαλώσει το έλλειμμα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί και οι πολίτες να το πληρώσουν. Τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος», είπε.

Σε ερώτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εικόνα για τα προϊόντα που αυξήθηκαν την τελευταία διετία: «Πηγαίνω κι εγώ σούπερ μάρκετ και βλέπω, βλέπω ότι στη βενζίνη υπάρχει μείωση 4-5%. Έχουμε μία εικόνα όλων των παραμέτρων, όλων των καταθέσεων».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που θα παρθούν θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης» και ξεκαθάρισε ότι, «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Τέλος, σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις Ερντογάν, τις χαρακτήρισε «αδιανόητες», τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν αποδεκτές» και συμπλήρωσε πως, «η χώρα έχει βάλει ένα κονδύλι 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της χώρας και νομίζω αυτό είναι πολύ καλό για την άμυνα της χώρας».