search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Αύξηση κατώτατου μισθού και αυξήσεις 7,5% σε συνταξιούχους

Όπως είπε ο υπουργός, οι αυξήσεις πηγαίνουν σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.

221112122338_Staikouras

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια συνεχίζει να επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών. Όσον αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αύξησή τους θα φτάσει περίπου το 7,5%.

«Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην επιταγή των 250 ευρώ, η οποία θα αποπληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου δήλωσε πως θα πάει «σε 2,3 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτές οι κατηγορίες πολιτών που πράγματι πρέπει να ενισχυθούν έχουν λάβει πάνω από 900 εκατομμύρια συνολικά μέσα στη χρονιά».

Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν στις αρχές του έτους. Όπως ανακοίνωσε, «στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Αναφερόμενος στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης όπου η πρώτη δόση αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, οι περσινοί δικαιούχοι, θα πάρει το σύνολο του επιδόματος φέτος και όχι σε 3 δόσεις όπως πέρσι».

«Είναι 300 εκατομμύρια ευρώ το επίδομα θέρμανσης ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από μέσα Οκτωβρίου που είναι άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, και 500 εκατομμύρια της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς», είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: