Μετά από την είδηση ότι βρέθηκε σταφυλόκοκκος σε δείγμα των έτοιμων γευμάτων που μοιράστηκαν σε σχολικά γεύματα στη Λαμία, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ γονέων για την υγεία των παιδιών τους.
Ο σταφυλόκοκκος αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 1878 από τον Παστέρ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα και καλλιεργηθεί, προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.
«Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews.
Σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται
Όπως εξήγησε, όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες, παράγει μια εντεροτοξίνη, η οποία ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες.
«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
«Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή», πρόσθεσε.
Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 45 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Σημαντικά παθογόνα για τον άνθρωπο είναι τα:
- Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)
- Σταφυλόκοκκος ο επιδερμικός
- Σταφυλόκοκκος ο σαπροφυτικός (Staphylococcus saprophyticus)
- Staphylococcus lugdunensis
Η λοίμωξη με σταφυλόκοκκο αφορά αρκετά συχνά δερματικές βλάβες. Ωστόσο αν καταφέρει το βακτήριο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε διάφορα σημεία, όπως ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα ή πνευμονία. Μπορεί επίσης να επιμολύνει ενδοφλέβιους καθετήρες.
Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκύψει από κατανάλωση της εντεροτοξίνης του σταφυλοκόκκου, η οποία είναι ανθεκτική στο μαγείρεμα.
Τέλος, μικροβιαιμία από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.