Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά τα lockdown για τον Covid, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ανέφερε ότι η καλλιέργεια κόκας αυξήθηκε κατά 35% μεταξύ 2020 και 2021 σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι έχουν αναδυθεί νέοι κόμβοι διακίνησης στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

οι διακινητές χρησιμοποιούν τις διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν τις διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες πιο συχνά για να μεταφέρουν ναρκωτικά στους καταναλωτές.

«Παγκοσμίως, η χρήση δεμάτων και υπηρεσιών ταχυμεταφορών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του lockdown που σχετίζεται με τον Covid λόγω των περιορισμών στις επιβατικές πτήσεις», ανέφερε η Παγκόσμια Έκθεση για την Κοκαΐνη.

Σημείωσε μια αύξηση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής στη χρήση «καθιερωμένων, παγκοσμίως λειτουργικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς και μικρότερων εταιρειών αγορών» που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία μεταφορά ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι οι μεγαλύτερες αγορές κοκαΐνης, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ενώ η έκθεση ανέφερε ότι οι αγορές στην Αφρική και την Ασία ήταν «ακόμα περιορισμένες», ο Ghada Waly του ΟΗΕ είπε ότι η δυνατότητα επέκτασης της αγοράς εκεί ήταν μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Η αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης της καλλιέργειας της κόκας, καθώς και των βελτιώσεων στη μετατροπή της κόκας σε σκόνη κοκαΐνης, σύμφωνα με την έκθεση.

Πρόσθεσε ότι το ξέσπασμα του Covid-19 είχε «διαταρακτική» επίδραση στις αγορές φαρμάκων, καθώς τα διεθνή ταξίδια περιορίστηκαν σοβαρά.

Η ζήτηση για κοκαΐνη μειώθηκε καθώς τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας.

Απαντώντας στα αποτελέσματα της έκθεσης, η επικεφαλής έρευνας και τάσης του ΟΗΕ Angela Me ισχυρίστηκε ότι η προσφορά κοκαΐνης έχει αυξηθεί στη Νότια Αμερική καθώς εγκληματικές ομάδες έχουν πάρει τον έλεγχο περιοχών που προηγουμένως διοικούνταν από τη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της Κολομβίας – Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία, η αγορά είχε επεκταθεί, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η ζήτηση έχει διαταραχθεί σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα