“Φωτιά” θα πάρουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του έτους όπου βρίσκονται έργα ύψους €2 δισ. στα σκαριά. Πρόκειται για έργα ΣΔΙΤ που συνολικά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν σε αξία τα €5 δισ.

“Βασιλιά” των κατασκευστικών έργων αποτελούν τα οδικά έργα. Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ μοχλεύονται ιδιωτικά κεφάλαια, συνδέεται η αποπληρωμή του έργου με ταυτόχρονη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, επιταχύνονται οι χρόνοι ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και της υλοποίησης των έργων, και μετακυλίεται η διαχείριση των κινδύνων στον ιδιώτη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 20 έργα ΣΔΙΤΑ υλοποιούνται από το αρμόδιο υπουργείο με δυο έργα να ξεχωρίζουν. Πρόκειται για τους άξονες Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Εδεσσα. Το πρώτο έργο είναι ύψους €275 εκατ. και το δεύτερο ύψους €300 εκατ.

Αστυνομικά μέγαρα

Διαγωνισμοί θα γίνουν το επόμενο διάστημα και για την κατασκευή και διαχείριση πέντε αστυνομικών μεγάρων σε Πάτρα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια και Αλεξανδρούπολη, κόστους της τάξεως των €60 εκατ. ενώ θα δημοπρατηθούν και δυο δικαστικά μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη, εκτιμώμενης αξίας €200 εκατ.

Ηδη το υπ. Δικαιοσύνης έχει προκηρύξει έναν ακόμα διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων στις πόλεις των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ΑΒΑΞ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα των IntrakatRedex, η Μηχανική, η κοινοπραξία ΜυτιληναίοςΑΤΕΣΕ και εκείνη των ΤΕΚΑΛJCC .

Φοιτητικές εστίες

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης τρεις ακόμα διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, ύψους €450 εκατ. για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη. Το μεγαλύτερο έργο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι ύψους €230 εκατ. Προβλέπει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο. Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία ΜυτιληναίοςΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι προχωρούν και άλλα δυο σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που αφορούν στην ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, το νέο κτίριο της Γεν. Γραμματείας του υπ. Υποδομών και η Πολιτεία Καινοτομίας στην έκταση της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο.