Εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) δρομολογούν, αυτήν την περίοδο, επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη «πράσινων» βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας και την ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου.

Πρόκειται για την αξιοποίηση μερικών από τα τελευταία εναπομείναντα «φιλέτα» στην περιοχή, η οποία έχει εξελιχθεί σε βασικό επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας πόλης. Το επόμενο διάστημα, η Dimand Real Estate θα αρχίσει την κατασκευή νέου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, σε έκταση ένδεκα στρεμμάτων, η οποία ανήκε στην οικογένεια Αντωνίου (κατασκευαστές κατοικιών).

Αφορά επένδυση της τάξεως των 50 – 55 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή γραφείων 11.000 τ.μ. (και 22.500 τ.μ. συνολικά) μέσω ενός συμπλέγματος δίδυμων κτηρίων επιφάνειας 5.500 τ.μ. έκαστο.

Το κτήριο έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί στην PriceWaterhouseCoopers (PWC) για περίοδο δέκα ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον δέκα έτη, αντί 26 ευρώ / τ.μ. Η κατασκευή του ακινήτου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, ενώ τους επόμενους μήνες, η Dimand θα αναζητήσει αγοραστή / επενδυτή.

Περί τα 60 – 65 εκατομμύρια (και 100 εκατ. συνολικά σε συνεργασία με έτερο επενδυτή) σχεδιάζει να τοποθετήσει στην περιοχή για ανάπτυξη νέων κτηρίων γραφείων η Noval Real Estate του ομίλου Βιοχάλκο.

Η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του κτιρίου της πρώην Kodak σε κοινοπραξία με τον επενδυτικό οργανισμό, Brook Lane, καταβάλλοντας 28.5 εκατ. ευρώ. Το κοινό σχήμα των επενδυτών θα δαπανήσει επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ (ή σχεδόν 80 εκατ. συνολικά) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 49.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το ακίνητο της πρώην Kodak βρίσκεται στην συμβολή της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (παράλληλη της Λ. Κηφισίας) με την οδό Χειμάρρας 10 – 12. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η αδειοδοτική διαδικασία, με στόχο οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει και την κατασκευή ενός ακόμη βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων επιφάνειας 20.175 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας 16, σε έτερη ιδιόκτητη έκταση. Πρόκειται για επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να υλοποιείται από εφέτος και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Στον άξονα της Λ. Κηφισίας τοποθετείται και η Prodea Investments, η οποία απέκτησε στις αρχές του έτους το ακίνητο που στέγαζε την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, κοντά στον κόμβο της Αττικής Οδού.

Το κτήριο θα κατεδαφισθεί, με την εταιρεία να σχεδιάζει την κατασκευή ενός συγκροτήματος δύο κτηρίων γραφείων άνω των 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Μαζί με το κόστος αγοράς του ακινήτου, το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.