Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 15.00 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις κατά τη συνεδρίαση της λεγόμενης «Βουλής», η οποία αποτελεί την πρώτη στάση της διήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Τι έχει σκοπό να ανακοινώσει ο Ερντογάν από την Κύπρο;

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις κάνει λόγο για πέντε σενάρια, σχετικά με το τι θα εξαγγείλει ο Ερντογάν.

Το πρώτο σενάριο

Αφορά την πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «διεργασίες που συνεχίζονται εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα», αλλά και το ότι στο ψευδοκράτος βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

Το δεύτερο σενάριο

Αφορά την πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στο Βαρώσι, με τη Χαμπέρ Κίπρις να γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στο Βαρώσι, μετά τον περασμένο Νοέμβριο, για να εγκαινιάσει το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (τζαμί των βακουφιών) και τον «εθνικό κήπο» του ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται, «Ελληνοκύπριοι και Αθήνα ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα καλέσει τους Ε/Κ που έχουν περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή να επιστρέψου», μέσω αίτησης στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Με την έκκληση Ερντογάν, προστίθεται, μέρος της περίκλειστης πόλης θα πάψει να είναι στρατιωτική.

Το τρίτο σενάριο

Αφορά την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο για επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και drones. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο τον Απρίλιο του 2019.

Το τέταρτο σενάριο

Αφορά ανακοίνωση για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Το πέμπτο σενάριο

Αφορά «καλά νέα» για το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα να σημειώνει ότι τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα έκαναν έρευνες και γεωτρήσεις πέρυσι στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έφτασε στα Κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας.