Η γερμανική μάρκα υποδημάτων Birkenstock ξεκίνησε την διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη με τιμή ανοίγματος μετοχής στα 41 δολάρια.

Η εταιρεία τιμολόγησε την IPO της στα 46 $ ανά μετοχή αργά την Τρίτη, λίγο λιγότερο από το μέσο της αναμενόμενης περιοχής από 44 έως 49 $ ανά μετοχή. Η Birkenstock πούλησε 10,75 εκατομμύρια κοινές μετοχές στην προσφορά, αντλώντας περίπου 495 εκατομμύρια δολάρια και αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 8,64 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Birkenstock είχε αρχικά ορίσει την αποτίμηση έως και 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προσφορά έρχεται καθώς η αγορά IPO αρχίζει σταδιακά να ξεπαγώνει μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας. Αλλά παρέμεινε ασταθές και αβέβαιο. Πολλοί πρόσφατα εισηχθέντες στην αγορά με IPO τα πήγαν καλά τις πρώτες δύο ημέρες διαπραγμάτευσης, αλλά αυτές οι μετοχές έκτοτε έχουν πέσει.

Η Instacart τιμολόγησε την πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της στα 30 $ ανά μετοχή τον περασμένο μήνα. Αλλά μετά από μια αρχική άνοδο 40%, έκλεισε στα 33,70 $ την πρώτη ημέρα της στο Nasdaq και τώρα διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της έναρξης.

Η Oddity Tech, μια άλλη εταιρεία καταναλωτών που υποστηρίζεται από την L Catterton, έκανε το ντεμπούτο της στις αγορές τον Ιούλιο με άνοδο 35% και είδε τη μετοχή της να κλείνει στα 47,53 δολάρια μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μετά, έφτασε στο υψηλό των 56 $ ανά μετοχή, αλλά από τότε, η μετοχή του Oddity έχει πέσει και τώρα διαπραγματεύεται κάτω από την αρχική τιμή προσφοράς των 35 $.

Μια παρόμοια τάση ακολούθησε το spinoff της Johnson & Johnson στο Kenvue.

Το ντεμπούτο της Birkenstock στην αγορά σχεδόν 250 χρόνια μετά την ίδρυση

Το ντεμπούτο της Birkenstock στην αγορά έρχεται σχεδόν 250 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Γερμανό τσαγκάρη Johann Adam Birkenstock.

Παρέμεινε υπό οικογενειακό έλεγχο μέχρι το 2021, όταν η εταιρεία L Catterton απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο σε μια συμφωνία που αποτίμησε την επιχείρηση στα 4,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τότε που η L Catterton απέκτησε το μερίδιό της, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και η αποτίμηση της Birkenstock σχεδόν διπλασιάστηκε. Μεταξύ του οικονομικού ετους 2020 και του 2022, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν από 728 εκατομμύρια ευρώ (771 εκατομμύρια δολάρια) σε 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις απευθείας στους καταναλωτές, αποχώρησε στρατηγικά από ορισμένες συνεργασίες χονδρικής και επικεντρώθηκε στην προώθηση των πωλήσεων ειδών με υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε ακόμη: