Το ποσό των 1,3 τρισ. δολ. θα αγγίξουν οι δαπάνες γύρω από την πληροφορική (IT spending) συνολικά για το 2023 στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της N2Growth. Μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων αγορών της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2023, επιτυγχάνοντας αύξηση 5.2% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, το 2023 η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται ότι θα γίνει πιο προσιτή στην ανάπτυξη και την χρήση της, με drag-and-drop λειτουργίες και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, για τις οποίες οι προγραμματιστές δεν θα χρειάζεται να γράψουν ούτε μία γραμμή κώδικα. Επίσης, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, να λύσει μαθηματικές εξισώσεις και να συνθέσει διάφορων ειδών κείμενα όπως άρθρα, ποιήματα ή έξυπνους τίτλους. Η αγορά του metaverse αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 δισ. δολ. μέχρι το 2024. Το μερίδιο που αντιστοιχεί στην αγορά της τεχνολογίας του Hyper-Automation υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 26,5 δισ. δολ. έως το 2028, ενώ τουλάχιστον το 80% των επιχειρήσεων και οργανισμών παγκοσμίως θα κινηθούν προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία για τη μεγιστοποίηση και βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών. Το 2021, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας συγκέντρωσαν σχεδόν 40 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από τη μεγάλης κλίμακας μετατροπή βιομηχανιών σε πιο καθαρές, μέχρι την εφεύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το πράσινο υδρογόνο.

 Η ανάπτυξη ανά γεωγραφική περιοχή

H αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής (IT Services) στη Β. Αμερική αναμένεται να αυξηθεί από τα 500 δισ. δολ. που ήταν το 2022 σε 700,6 δισ. δολ. έως το 2027, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7%, ενώ καθοδηγείται κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους(Cloud-Based IT Services).

Η Λατινική Αμερική αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εκτιμώμενη αξία τα 207,87 δισ. δολ. έως το 2032.

Οι δαπάνες γύρω από την πληροφορική (IT Spending) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), θα φτάσουν συνολικά τα 1,3 τρισ. δολ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2022, ενώ μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων αγορών της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να σημειώσουν την υψηλότερη ανάπτυξη το 2023, επιτυγχάνοντας αύξηση 5,2% σε ετήσια βάση.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τα έσοδα στον τομέα του Software As a Service (SaaS) αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 38,88 δισ. δολ. το 2023, ενώ εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR 2023-2027) 12,99%, διαμορφώνοντας τη δυναμική της αγοράς στα 63,38 δισ. δολ. έως το 2027.

 Τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας στον κλάδο

Ο τομέας της τεχνολογίας κατέχει συνολικά το 35% του παγκοσμίου μεριδίου αγοράς στη Β. Αμερική, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ να απασχολούν περισσότερους από 12 εκατομμύρια εργαζόμενους. Οι θέσεις εργασίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML), όπως για παράδειγμα στον αυτοματισμό, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το cloud computing, το block chainκαι τo Dev Ops αναμένεται από αποκτήσουν αυξημένη δυναμική.

Η Βραζιλία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με αξία που ξεπερνά τα 1 δισ. δολ., ενώ διαθέτει τα περισσότερα unicorns στη Λατινική Αμερική, χάρη στην εξειδικευμένη ομάδα ειδικών τεχνολογίας που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, τις υποδομές πληροφορικής και το προσιτό κόστος των υπηρεσιών πληροφορικής (σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη).

Η ψηφιακή βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική άνθιση με αξία που φτάνει τα 161 δισ. λίρες, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με εταιρείες όπως οι Deliveroo, Zoopla, Transfer Wise, ASOS και Shazam να αποτελούν κορυφαία παραδείγματα εταιρειών που ξεχωρίζουν.

Το Λονδίνο έχει εξελιχθεί ως ο κορυφαίος τεχνολογικός κόμβος της Ευρώπης, με το East London Tech City ή αλλιώς “Silicon Roundabout” στο Ανατολικό Λονδίνο να αποτελεί πόλο έλξης για τους επαγγελματίες του χώρου, γεγονός που οφείλεται στην πληθώρα των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αλλά και στο ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη Γαλλία, η ανάπτυξη λογισμικού κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία της χώρας να διαμορφώνεται στα 17,6 δισ. ευρώ. Η Γαλλία κατατάσσεται 5η στον αριθμό των διαθέσιμων προγραμματιστών παγκοσμίως ενώ αναμένεται ότι ο κλάδος θα παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 15% κάθε χρόνο.

Με βάση την έκθεση της N2Growth, φαίνεται ότι οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο το 34,4% του εργατικού δυναμικού των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Amazon, η Google και το Facebook (Meta). Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα όταν μιλάμε για την συμπερίληψη Αφροαμερικανών, Λατίνων ή Ασιατών, με τα ποσοστά των απασχολούμενων γυναικών σε θέσεις τεχνολογίας να διαμορφώνονται ως εξής : 3% για τις Αφροαμερικανές, 6% για τις γυναίκες που προέρχονται από τις ασιατικές χώρες και 2% για τις γυναίκες που προέρχονται από χώρες τις Λατινικής Αμερικής. Τα στατιστικά γύρω από την διαφορετικότητα δείχνουν ότι οι γυναίκες αμείβονται ανεπαρκώς και υποεκπροσωπούνται-πρακτικά απαρτίζουν το 25% των επαγγελματιών που σχετίζονται με την πληροφορική.

 

Διαβάστε ακόμη: