Η υπηρεσία streaming μουσικής, Spotify, επικρίνει δημόσια την Apple για μονοπωλιακές τακτικές που χρησιμοποιεί μέσω του App Store.

Η Apple λαμβάνει το 30% από όλες τις αγορές που γίνονται μέσω του App Store.

«Μιλάμε γι’ αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει τις αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές της Apple σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στο CNN ο Χάρι Κλαρκ, αναπληρωτής γενικός σύμβουλος και επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας ανταγωνισμού του Spotify, σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Το Spotify αρνείται να δώσει το 30% των συναλλαγών του στην Apple. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η εταιρεία να πουλά ηχητικά βιβλία (audio books), κάτι το οποίο προσπαθεί να κάνει μέσα από την εφαρμογή του Spotify για iOS.

Tο Spotify κατέληξε σε τρεις λύσεις, οι οποίες πίστευε ότι συνάδουν με τις πολιτικές της Apple. Ωστόσο, όλες απορρίφθηκαν μετά από αναθεωρήσεις του App Store, αναγκάζοντας την εταιρεία να εγκαταλείψει ουσιαστικά την προσπάθειά της.

Οι χρήστες iOS που ψάχνουν audio books στη βιβλιοθήκη του Spotify θα δουν ένα μήνυμα που γράφει: «Θέλετε να ακούσετε; Δεν μπορείτε να αγοράσετε audio books στην εφαρμογή. Ξέρουμε ότι δεν είναι ιδανικό».

Από την άλλη, η Apple πουλά audio books μέσω της δικής της εφαρμογής, Apple Books, η οποία είναι και προεγκατεστημένη στις συσκευές της.

Apple: «Το Spotify παραβίασε τους όρους χρήσης»

Ενώ το Spotify δεν έχει νομικό τρόπο να αναγκάσει την Apple να αποδεχθεί το αίτημά του, χρησιμοποιεί δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης και σε social media για να εστιάσει την προσοχή των χρηστών στον «φόρο» του 30%, τον οποίο έχουν επικρίνει πολλοί.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι χρήστες, οι υπεύθυνοι πολιτικής των εταιρειών και οι αρχές ανταγωνισμού να καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει» εξήγησε ο Κλαρκ, όταν ρωτήθηκε γιατί το Spotify δημιουργεί τόσο θόρυβο γύρω από το ζήτημα. «Επειδή διαπιστώσαμε ότι μόλις καταλάβουν τι συμβαίνει, υπάρχει σχεδόν ομόφωνη συμφωνία ότι είναι άδικο».

Ο Κλαρκ είπε ότι είναι σημαντικό για την εταιρεία να θέσει το θέμα στον Τύπο, επειδή οι χρήστες του Spotify μπορεί να μην καταλάβουν γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς audio books στην εφαρμογή για iOS. «H Apple μάς έχει απαγορεύσει να ενημερώσουμε για το ζήτημα μέσω της εφαρμογής», ​​είπε ο Clarke.

Η Apple, από την πλευρά της, δεν απευθύνεται άμεσα στην εκστρατεία του Spotify εναντίον της. Η εταιρεία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν είχε πρόβλημα με τις εφαρμογές ανάγνωσης που προσθέτουν τη δυνατότητα αγοράς audio books», αλλά ότι η λύση του Spotify, δηλαδή η αγορά εντός εφαρμογής, παραβίασε τους όρους χρήσης του App Store.

Ποιοι αντιτίθενται στην Apple

Ο πόλεμος του Spotify κατά της Apple είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης τον τελευταίο καιρό, καθώς κι άλλες εταιρείες «Big Tech» στοχεύουν την κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρόσφατα υποστήριξε ότι το WhatsApp είναι πιο ασφαλές από το iMessage της Apple. Η Google επίσης «επιτέθηκε» στην Apple γιατί δεν συνεργάστηκε μαζί της για τα γραπτά μηνύματα σε Android.

Το Spotify είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να πιέζει δημόσια την Apple για το θέμα. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το ζήτημα» είπε ο Clarke, «για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές της Apple».

Διαβάστε ακόμη: