Καμία αντίρρηση δεν έφερε ο διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, σχετικά με την κατηγορίες περί «sportswashing». Πρόκειται για τον όρο που αναφέρεται στην αύξηση των επενδύσεων -και κατά συνέπεια της επιρροής- της χώρας σε ξένες και εγχώριες αθλητικές ομάδες.

«Εάν το sportswashing πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, θα συνεχίσω να κάνω sportswashing», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο αμερικανικό Fox News. «Δεν με ενδιαφέρει…στοχεύω σε επιπλέον 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε, θα το φτάσουμε αυτό το 1,5%», τόνισε ο de facto ηγεμόνας του βασιλείου.

Τα τελευταία χρόνια και αφότου η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το σχέδιο για μείωση της εξάρτησής της από τα πετρελαϊκά έσοδα, πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τις επενδύσεις, ώστε να αποκτήσει πολιτική επιρροή ανά τον κόσμο. Επίσης, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μέσω της στρατηγικής αυτής προσπαθεί να βελτιώσει τη φήμη της, έπειτα από κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi.

Διεισδύει στα σπορ

Η Σαουδική Αραβία έχει αποκτήσει μερίδια σε ποδοσφαιρικούς ομίλους στη χώρα και παίκτες, όπως ο Christiano Ronaldo και ο Neymar, με συμφωνίες που φημολογείται πως φτάνουν έως και τα 175 εκατ. δολάρια. Επίσης, συγκέντρωσε επαγγελματίες παίκτες του γκολφ παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Dustin Johnson και ο Bryson DeChambeau.

Το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του πρίγκιπα διαδόχου, έχει επενδύσει σε ποδοσφαιρικούς ομίλους της Σαουδικής Αραβίας και στην LIV Golf, ενώ κατέχει μερίδια σε εταιρείες από μία ευρεία γκάμα κλάδων από ηλεκτροκίνηση μέχρι ψυχαγωγία. Η αξία του χαρτοφυλακίου του ξεπερνά τα 700 δισ. δολάρια, ενώ το 2021 ανερχόταν στα 528 δισ. δολάρια.

Δριμεία κριτική από την αμερικανική πλευρά δέχθηκε για την συγχώνευση της LIV Golf με την PGA Tour. Σύμφωνα με Αμερικανούς βουλευτές πρόκειται για ένα εγχείρημα αναβίωσης της εικόνας της Σαουδικής Αραβίας και για πιθανή απειλή στην εθνική ασφάλεια.

«Είναι ένα καθεστώς που έχει σκοτώσει δημοσιογράφους, φυλακίσει και βασανίσει αντιφρονούντες, ενθαρρύνει τον πόλεμο στην Υεμένη και στηρίξει άλλες τρομοκρατικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της 11ης Σεπτεμβρίου. Λέγεται sportswashing, δήλωσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Richard Blumenthal ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που εξετάζει τη συγχώνευση.

Στη δεύτερη ακρόαση για τη συμφωνία, ο Benjamin Freeman, διευθυντής του Προγράμματος Democratizing Foreign Policy στο Quincy Institute, δήλωσε ότι η συγχώνευση δεν είναι επιχειρηματικής φύσης. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα επιρροής. Έχει στόχο να διαμορφώσει την αμερικανική κοινή γνώμη και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη: