«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας είναι μια σαφής παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας της ακραίας συντηρητικής πολιτικής του “νόμου και της τάξης” που εφαρμόζει δογματικά εδώ και 30 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Η παλαιοκομματική πρακτική της υπερστελέχωσης των τμημάτων της “Τήρησης της Τάξης” με 4.500 κατ’ εξαίρεση, ρουσφετολογικές προσλήψεις και με πρόσθετες ρουσφετολογικές μετακινήσεις, όχι μόνο δεν απέδωσαν καρπούς στην Ασφάλεια του Πολίτη, αλλά οδήγησαν στα τραγικά αποτελέσματα της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και στα συνεχιζόμενα περιστατικά οπαδικής βίας, ακόμη και μετά την τραγική δολοφονία, που μας συγκλόνισε όλους. Τα υποστελεχωμένα τμήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στον ρόλο τους», σημειώνει, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η ελληνική κοινωνία, έχει μείνει απροστάτευτη στην έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας, σε πολλές και διαφορετικές μορφές».

Ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί

«Η έξαρση της οπαδικής βίας και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, trafficking παιδιών και γυναικών, ηλεκτρονικό έγκλημα), και η βίαιη δράση ακραίων ομάδων ακόμη και μέσα στα σχολεία, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μονοσήμαντα, χωρίς συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο, με ανακοινώσεις, ευχολόγια, πολιτικές ακραίας καταστολής, με ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς στη ΔΡΑΣΗ, την ΟΔΟ, τους Πάνθηρες και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και με «”δρακόντεια νομοθεσία”, που αποδεδειγμένα δεν έχει αποδώσει όπου εφαρμόστηκε», σημειώνει.

«Δεν αντιμετωπίζονται με μια αστυνομία χωρίς ειδικούς επιστήμονες και νέες σύγχρονες δομές, χωρίς προληπτικές πολιτικές και διαδικασίες, χωρίς αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου. Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς παιδεία, πολιτισμό, συνεργασία όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, χωρίς συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ανθρώπους του πολιτισμού και τον αθλητικό κόσμο. Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς πολιτικές πρόληψης, χωρίς προγράμματα κατά της βίας και ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτιστικών δεξιοτήτων, χωρίς εισαγωγή ειδικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», προσθέτει και δηλώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα υπερασπιστεί την συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εκφράσεων, της αυτοδιοίκησης, του αθλητικού κόσμου, της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και της βίας σε κάθε της μορφή στην πράξη και όχι στα λόγια».

«Η συνεργασία απαιτεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και αλλαγή της αναχρονιστικής δογματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα ίδια επισημαίνουμε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, στα πολλά τραγικά γεγονότα δολοφονιών και βίαιων γεγονότων, που συγκλονίζουν πολύ συχνά την ελληνική κοινωνία», συνεχίζει και καταλήγει:

«Έστω τώρα, στην μνήμη του 19χρονου Άλκη, ας συγκροτηθεί μια πλατιά πραγματική συνεργασία όλων, για να αντιμετωπισθεί η οπαδική βία και κάθε άλλη μορφή βίας, με σύγχρονο ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς δογματισμούς και με ευρείες συναινέσεις».