Το «Bord de Mer», ένα από τα πρώτα έργα του Μονέ, είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 500.000 δολάρια από μια γκαλερί στο Χιούστον, που το είχε βγάλει σε δημοπρασία.

Το έργο είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες και το FBI ξεκίνησε έρευνα όταν ο πίνακας καταχωρήθηκε προς πώληση.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες, το ζευγάρι Adalbert και Hilda Parlagi από την Αυστρία, είχαν αγοράσει τον πίνακα το 1936 για να τον κρεμάσουν στο σπίτι τους. Δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Parlagi αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της ναζιστικής κατοχής. Άφησαν όλα τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένου του Monet, σε αποθήκη μιας ναυτιλιακής εταιρείας στη Βιέννη, με την πρόθεση να τα στείλουν στον εαυτό τους ή να τα ανακτήσουν αργότερα.

Πριν προλάβουν να ανακτήσουν τον πίνακα, η γερμανική Γκεστάπο κατέσχεσε όλα τα αντικείμενα που είχαν κρύψει οι Parlagi στην αποθήκη. Ο πίνακας αγοράστηκε σε δημοπρασία από έναν ναζιστή έμπορο έργων τέχνης και εξαφανίστηκε το 1941.

 

Περισσότερα από 70 χρόνια αργότερα, ο πίνακας επανεμφανίστηκε σε μια έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης στη Γαλλία το 2016. Ένας έμπορος τέχνης από τη Νέα Ορλεάνη τον αγόρασε και τον πούλησε σε ένα ζευγάρι στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Το ζευγάρι αυτό κατέταξε τον πίνακα προς πώληση στο Χιούστον, αλλά συμφώνησε να τον παραδώσει στο FBI πέρυσι, αφού ενημερώθηκε για την “λεηλατημένη ιστορία” του έργου.

Από τότε, το FBI εργάστηκε για να επιστρέψει το έργο στις εγγονές των Parlagi, και η παράδοση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η οικογένεια Parlagi εξακολουθεί να αναζητά κι άλλα έργα τέχνης που κλάπηκαν από τους Ναζί, όπως μια υπογεγραμμένη ακουαρέλα του Paul Signac από το 1903, η οποία είχε πουληθεί στον ίδιο ναζιστή έμπορο τέχνης που είχε αγοράσει και τον πίνακα του Monet.

Διαβάστε ακόμη: