Ένα νέο απίστευτο βίντεο δείχνει τη φυλή Mashco Piro με ακόντια στα χέρια, στις όχθες ενός ποταμού στο τροπικό δάσος του Περού.

Το βίντεο δείχνει τη φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που δεν έχει έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό, να κραδαίνει ακόντια στις όχθες ενός ποταμού στο Περού – εν μέσω φόβων ότι η περιοχή τους στο τροπικό δάσος διαταράσσεται όλο και περισσότερο από την υλοτομία.

Δείτε βίντεο από το Περού με μέλη της φυλής Mashco Piro

Μέλη της φυλής Mashco Piro, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη ανέπαφη από τον πολιτισμό φυλή στον κόσμο, φαίνεται να στέκεται στην όχθη του ποταμού, με μακριά μαλλιά και γυμνά πόδια στο τραχύ έδαφος.

Σπάνιο βίντεο από την άλλη πλευρά του ποταμού δείχνει άτομα της φυλής σε μικρές ομάδες, ενώ κάποιοι τρέχουν για να σηκώσουν μεγάλα δόρατα από το χώμα. Άλλοι μιλούν, κάνουν χειρονομίες ο ένας στον άλλον και βοηθούν να μεταφέρουν αντικείμενα κατά μήκος του ποταμού.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η απομονωμένη φυλή βγαίνει όλο και πιο συχνά από την περιοχή τους, Madre de Dios, στο νοτιοανατολικό Περού, καθώς οι υλοτόμοι πετσοκόβουν το τροπικό δάσος.

Η Survival International, που συνεργάζεται με φυλές σε όλο τον κόσμο για την ασφάλειά τους, αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι της φυλής εμφανίστηκαν κοντά σε άλλους οικισμούς φυλών στο νοτιοανατολικό Περού τις τελευταίες ημέρες, ανησυχώντας για την παρουσία των υλοτόμων.

Οι Mashco Piro φωτογραφήθηκαν στα τέλη Ιουνίου στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Madre de Dios στο νοτιοανατολικό Περού κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, δήλωσε η Survival International, καθώς δημοσίευσε τις φωτογραφίες την Τρίτη.

«Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός απομονωμένων Mashco Piro ζουν μόνοι τους λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου οι υλοτόμοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους» δήλωσε η διευθύντρια της Survival International, Caroline Pearce.

Ανησυχία για εξαφάνιση της φυλής από ασθένειες που θα φέρουν οι υλοτόμοι

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι της φυλής Mashco Piro εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται Monte Salvado.

Μια άλλη ομάδα 17 ατόμων εμφανίστηκε στο κοντινό χωριό Puerto Nuevo, δήλωσε η ΜΚΟ, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Οι Mashco Piro έχουν εμφανιστεί λίγες φορές και δεν επικοινωνούν πολύ με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με τη Survival International.

Το 2022, μέλη της φυλής Mashco Piro χτύπησαν δύο εργάτες με τόξα και βέλη ενώ ψάρευαν στον ποταμό Tahuamanu, σκοτώνοντας τον έναν.

Η Survival International καλεί τώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council – FSC) να αποσύρει τις πιστοποιήσεις των δραστηριοτήτων και ζητά υποστήριξη για την προστασία των φυλών.

Ο Alfredo Vargas Pio, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των ιθαγενών, δήλωσε την Τρίτη:

«Οι εργάτες υλοτομίας θα μπορούσαν να φέρουν νέες ασθένειες που θα εξαφάνιζαν τους Mashco Piro, ενώ υπάρχει κίνδυνος βίας και από τις δύο πλευρές, οπότε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν και να προστατευτούν νομικά τα εδαφικά δικαιώματα των Mashco Piro».

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή εν τη γενέσει της. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να εκδιωχθούν οι υλοτόμοι και να προστατευθεί, επιτέλους, σωστά η επικράτεια των Mashco Piro», πρόσθεσε η κυρία Pearce.

Διαβάστε ακόμη