Το «ασήμαντο» κόσμημα που είχε αγοράσει πριν καιρό και είχε παραπεταμένο, αποδεικνύεται υπερπολύτιμο σπάνιο διαμάντι 34 καρατίων που ίσως η αξία του φτάσει τα 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία. Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του «ασήμαντης αξίας» κοσμήματος που είχε αγοράσει υπαίθρια αγορά της βόρειας Αγγλίας, το πέταξε στα σκουπίδια σε μια γενική εκκαθάριση του σπιτιού της και θα είχε ίσως χαθεί για πάντα, αν δεν άκουγε τη συμβουλή γειτόνισσάς της να το πάει σε εκτιμητή.

«Η κυρία ήρθε με μια μεγάλη τσάντα κοσμημάτων, περαστική καθώς πήγαινε σε άλλες δουλειές στην πόλη. Ήταν μέσα σε ένα κουτί μαζί με τα στέφανα γάμου και μια σειρά μικρής αξίας κοσμημάτων» εξηγεί ο Μαρκ Λέιν τού οίκου δημοπρασιών Featonby’s. Όπως λέει ο ίδιος, αρχικά θεώρησε πως το πετράδι ήταν από ζιρκόνιο, κάτι που θα ανέβαζε την αξία του περίπου στα 2.700 δολάρια. Λίγες ημέρες μετά, ωστόσο, όταν πλέον είχε ελέγξει με κάθε λεπτομέρεια το υλικό του, κατάπληκτος διαπίστωσε πως επρόκειτο για αυθεντικο διαμάντι.

Το πολύτιμο πετράδι εστάλη στη συνέχεια σε εξειδικευμένο εργαστήριο εκτίμησης διαμαντιών στο Βέλγιο όπου επιβεβαιώθηκε και επισήμως πως ήταν ένα διαμάντι 34,19 καρατίων. To υπερπολύτιμο διαμάντι θα δημοπρατηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η τιμή πώλησής του θα κυμανθεί μεταξύ 2.2 – 2,7 εκατομμύρια δολάρια. «Το χρώμα, η καθαρότητα, το μέγεθος… Το να βρεις ένα τέτοιο διαμάντι 34ων καρατίων είναι σπάνιο» σημειώνει ο Λέιν. Ο Lane είπε ότι η ιδιοκτήτρια της πέτρας, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δεν μπορούσε να θυμηθεί πού και πότε την απέκτησε. «Μας είπε ότι είχε ξεκαθαρίσει και ότι παραλίγο να πάει στον κάδο προτού ο γείτονάς της προτείνει να φέρουμε τα αντικείμενά της σε εμάς για να τα εκτιμήσουμε».