Οι απολύσεις είναι ο φόβος των εργαζόμενων στις τράπεζες καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουν σειρά από λουκέτα σε τραπεζικά καταστήματα και σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεώνονται να αποχωρήσουν μέσα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο καλοκαίρι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στο κλείσιμο 64 καταστημάτων, η Εθνική Τράπεζα θα κλείσει 25 και η Attica Bank 10 καταστήματα.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» και προγράμματα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους και στην περίπτωση που δεν δεχτούν να φύγουν εθελοντικά –και να λάβουν είναι η αλήθεια ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο– μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και με την απόλυση. Την τελευταία 10ετία ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά 30.800 άτομα, στις 32.542 το 2020 από 63.342 εργαζόμενους το 2009.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου θεωρούν την πρόσφατη απόφαση της Attica Bank να απολύσει δύο εργαζόμενους επειδή κλείνει το κατάστημα στον Πύργο Ηλείας, στο οποίο εργάζονταν, και οι ίδιοι αρνήθηκαν να φύγουν με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δίνει την εικόνα του τι έρχεται.

Μέχρι τώρα η λέξη απόλυση ήταν απαγορευμένη στις τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε σειρά προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου για να απομακρύνουν τους υπεράριθμους εργαζόμενους. Εθελούσιες που συνοδεύονταν με μεγάλα bonus πακέτα και σειρά παροχών…

Με το πέρασμα των χρόνων τα οικονομικά πακέτα ψαλιδίζονταν, ωστόσο –σε σχέση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα– εξακολουθούν να είναι υψηλά…

Οι τράπεζες δεν έχουν κρύψει ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου πλέον είναι στοχευμένα και απευθύνονται στο προσωπικό κυρίως των καταστημάτων που πάνε σε λουκέτο. Και ακόμα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι έρχονται και απολύσεις….

Προχθές Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε νέα εθελούσια με στόχο την αποχώρηση 500 εργαζομένων, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 180.000 ευρώ, πακέτο εξαιρετικά υψηλό.

Ενώ την περασμένη Τετάρτη έκλεισε ο δεύτερος κύκλος της εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας που σκόπευε στην απομάκρυνση άλλων 150 εργαζομένων, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 150.000 ευρώ.

Στις 100 αποχωρήσεις είχε βάλει τον πήχυ των αποχωρήσεων με την εθελουσία η Attica Bank προσφέροντας πακέτο 75.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 5ετία 2016-2020 έκλεισαν 582 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 8.677 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2016, το δίκτυο των τραπεζών-μελών της ΕΕΤ αριθμούσε 2.206 καταστήματα που το 2020 μειώθηκαν στα 1.624. Αντίστοιχα ο αριθμός των εργαζομένων από τις 41.119 άτομα μειώθηκε στις 32.542.

Από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες πέρυσι αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών. Συγκεκριμένα το 2020:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς είχε 9.593 εργαζόμενους από 10.734 το 2019.
  • Η Εθνική Τράπεζα είχε 7.822 εργαζόμενους από 8.774 το 2019.
  • Η Eurobank περιόρισε το προσωπικό της σε 6.774 εργαζόμενους από 8.556 το 2019 (περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν στην doValue)
  • Η Alpha Bank μείωσε το προσωπικό της σε 6.316 εργαζόμενους από 6.969 το 2019.

τράπεζες απολύσεις

Απολύσεις και εθελούσιες στις τράπεζες

Στις 29 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην Attica Bank απήργησαν για τις απολύσεις των δύο συναδέλφων τους. Και όπως έχει σημειώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής: «Η τράπεζα, αντί να τοποθετήσει τους 2 εργαζόμενους που επέλεξαν οικεία βουλήσει να μη συμμετάσχουν στο εξαγγελθέν από την ίδια πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού σε ενδεδειγμένες των δεξιοτήτων τους, των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους θέσεις εργασίας, εκ των αρκετών που αποδεδειγμένα υπάρχουν κενές, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της διατάραξης των σχέσεων εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο περιβάλλον δουλειάς μας».

Να σημειωθεί ότι η Attica Bank ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα μέσα Μαΐου, με στόχο να αποχωρήσουν οι 100 από τους 800 συνολικά εργαζόμενούς της. Καθώς όμως η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή –κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό– στα μέσα Ιουνίου η τράπεζα επανενεργοποίησε το πρόγραμμα « για συγκεκριμένες μονάδες της Τράπεζας» και για όσους υπηρετούν σε καταστήματα που η τράπεζα πρόκειται να κλείσει, όπως αυτό του Πύργου και αυτών που θα ακολουθήσουν – Αγίου Δημητρίου, Κερατσινίου και Ψυχικού, που αποφάσισε έως 2/7/2021 να κλείσει, ενημερώνοντας, παράλληλα, πως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσουν και άλλα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων στην τράπεζα.

Στο τέλος Ιουνίου έληξε και η επανενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας, και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετοχή δήλωσαν περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε όλους τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 30 ετών και με 7ετή υπηρεσία στην ΕΤΕ, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το πρώτο σκέλος της εθελουσίας αποχώρησαν από την Εθνική 530 εργαζόμενοι. Και όπως φαίνεται ότι επιτεύχθηκε ο στόχος που ήταν να αποχωρήσουν συνολικά 650 εργαζόμενοι.

Μέχρι τις 19 Ιουλίου θα «τρέχει» το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς που στοχεύει στην αποχώρηση 500 εργαζομένων.

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος στη εθελουσία είναι να έχει συμπληρώσει 3 έτη στην τράπεζα.

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 180.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν εφάπαξ την αποζημίωση και το bonus ή να επιλέξουν μακροχρόνια άδεια 2 ή 3 ετών.